Da, na svijetu je puno ljubitelja kave. Ali jednak broj je i onih koji bi tu “ovisnost” rado smanjili ili učinili zdravijom. Istraživanja kažu da, ako pijete kavu sa šećerom, možda uopće niste ovisni o kavi (kako možda mislite), nego o šećeru. Stručnjaci se slažu kako je crna kava bez dodataka itekako dobra za naše zdravlje. Problem je u raznim, obično nezdravim dodacima.
Kako da vaša klasična kava postane zdravija kava
Je li uopće moguća “zdravija kava”? Čak i najveći ljubitelji kažu da je! Ovo su neki trikovi pomoću kojih ćete svome jutarnjem ritualu dodati malo zdravlja, bez gubitka “gušta” koji donosi šalica kave.
Birajte zdravije šećere
Znate li da kave poput cappuccina sadrže i do 65 grama šećera? A znate li da je preporučena dnevna količina šećera 25 grama? Zdravija kava je ona koja uopće nema šećera, a sljedeća najbolja stvar je barem ona sa šećerom koji nije rafinirani. Eksperimentirajte s nekoliko njih dok ne nađete onaj koji vam odgovara. Dobar izbor je šećer kokosovog cvijeta ili agavin sirup. Naravno, idealno bi bilo da ga postepeno smanjujete i nakon nekog vremena svoju šalicu kave pijete bez dodatka šećera.
Važno je i porijeklo kave
Osim bogatijeg okusa i fer načina proizvodnje, organska kava dobra je za naš organizam. Na našim prostorima su zadnjih godina sve popularnije craft i specialty kave, a iza njih stoji cijela umjetnost. Od egzotičnog porijekla, načina branja i obrade pa sve do različitih okusa, prave kavopije cijenit će kvalitetna zrnca kave.
Povezano: Istraživanje potvrdilo – kava pomaže u borbi protiv pretilosti
Dodaci u kavi
I dok se preporučuje izbaciti bilo kakvo sladilo iz kave, neke stvari dobro je – ubaciti. To se odnosi na kolagen u prahu i cimet! Kolagen je odličan za mišiće i kožu, a sprječava i slabljenje kostiju. Protein kolagena neće se uništiti u kavi jer podnosi velike vrućine. Cimet je također odličan dodatak vašoj “šalici sreće”. Osim što potpomaže funkcije mozga, smanjuje razinu kolesterola i ubrzava metabolizam. A većina ljudi voli njegov okus koji se odlično slaže uz razne vrste kave.
Ne pijte na prazan želudac
Razna istraživanja dokazala su kako je ispijanje jutarnje kave na prazan želudac izuzetno štetno za organizam. Osim što dolazi do pada šećera u krvi, povećanja želje za slatkim, opada i razina energije, iako se tako na prvu ne čini. To može biti razlog neobjašnjivog umora koji vas odjednom savlada na poslu. Veliki broj ljudi upravo tako počinje dan. Bilo da se žurite ili je u miru pijete, kava se obično uzima prije doručka. Probajte promijeniti tu naviku, a ako ne možete jesti prije kave, svakako probajte nešto prigristi dok je pijete. Bilo da ste više za slatku ili slanu verziju, pronađite nešto što vam ujutro prija uz ili prije kave. Organizam će vam biti zahvalan!
Eksperimentirajte s mlijekom
Kao što smo napomenuli, kavu bi trebalo piti bez šećera, uz dodatak kolagena ili cimeta. No što s mlijekom? Pijete li klasičnu crnu kavu, ako već izbacujete šećer, bilo bi dobro isto učiniti i s mlijekom. Tada imate najzdraviju verziju omiljenog napitka. Ako ipak niste spremni za taj korak, osim kravljeg mlijeka uz kavu odlično prija bademovo, zobeno ili mlijeko od prženih lješnjaka. Sva 3 mlijeka jednostavno možete napraviti i kod kuće!