Banane spadaju među najpopularnije voće na planetu. Porijeklom su iz jugoistočne Azije, a uzgajaju se u mnogim toplim dijelovima svijeta.
Banane sadrže važne hranjive tvari
Banane su dobar izvor kalija, pektina, magnezija, vitamina C i vitamina B6. Bogate su i antioksidansima koji pružaju zaštitu od slobodnih radikala čijem smo djelovanju svakodnevno izloženi. Obzirom na debelu zaštitnu koru, rijetko sadrže pesticide. Bogate su vlaknima i antioksidansima. Jedna srednja banana (118 grama) sadrži sljedeće:
- Kalij: 9% od RDI.
- Vitamin B6: 33% preporučene dnevne doze
- Vitamin C: 11% preporučene dnevne doze
- Magnezij: 8% preporučene dnevne doze
- Bakar: 10% preporučene dnevne doze
- Mangan: 14% preporučene dnevne doze
- Ugljikohidrati: 24 grama
- Vlakna: 3,1 gram
- Proteini: 1,3 grama
- Masti: 0,4 grama
Svaka banana sadrži samo oko 105 kalorija, sastoji se gotovo isključivo od vode i ugljikohidrata. Sadrži vrlo malo proteina i gotovo je bez masti. Zelena banana se sastoji uglavnom od škroba i otpornog škroba, kako banana dozrijeva, škrob se pretvara u šećer (glukoza, fruktoza i saharoza).
Ističemo: Bogate su vlaknima, antioksidansima i hranjivim tvarima.
Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava
Prilično su dobar izvor vlakana. Sadrže pektin i otporni škrob. Dozrijevanjem količina pektina se smanjuje. U nezrelim bananama se nalazi otporni škrob koji odolijeva probavnim enzimima te se ne apsorbira u tankom crijevu. Neprobavljen dospijeva u debelo crijevo gdje postaje hrana za korisne crijevne bakterije. Neke studije o stanicama ukazuju da pektin pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva.
Ističemo: Prilično su bogate vlaknima i otpornim škrobom koji hrani dobre crijevne bakterije i pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva.
Pomažu kod mršavljenja
Imaju nekoliko značajki koje ih čine prijateljskom hranom kod mršavljenja. Sadrže relativno malo kalorija. Prosječna banana sadrži tek nešto više od 100 kalorija. Zelene banane su vrlo zasitne, uglavnom zbog visokog sadržaja vlakana. I pektin i otporni škrob imaju učinak na smanjenje apetita i povećavanje osjećaja sitosti nakon obroka.
Ističemo: Mogu pomoći kod mršavljenja. Sadrže malo kalorija, bogate su vlaknima te mogu imati učinak na smanjenje apetita.
Banane doprinose zdravlju srca
Kalij je mineral koji je bitan za zdravlje srca. Prehranom uglavnom ne unosimo dovoljno kalija. Banane su odličan dijetetski izvor kalija. Jedna srednja banana (118 grama) sadrži 9% preporučene dnevne doze.
Prehrana bogata kalijem može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, a ljudi koji unose dovoljno kalija imaju i do 27% manji rizik od srčanih bolesti. Sadrže i magnezij koji je također važan za zdravlje srca.
Ističemo: Dobar su dijetetski izvor kalija i magnezija, dvije hranjive tvari koje su bitne za zdravlje srca.
Sadrže snažne antioksidanse
Sadrže nekoliko moćnih antioksidansa, uključujući dopamin i katehin, koji su povezani s brojnim zdravstvenim dobrobitima poput smanjenja rizika od srčanih bolesti i degenerativnih bolesti.
Ističemo: Sadrže antioksidanse koji smanjuju rizik od nekih bolesti.
Banane poboljšavaju zdravlje bubrega
Kalij je bitan za kontrolu krvnog tlaka i zdravo funkcioniranje bubrega. Banane kao dobar dijetetski izvor kalija mogu biti korisne za održavanje zdravlja bubrega. Jedna studija na ženama je pokazala da su one koje su ih jele 2-3 puta tjedno imale 33 % manje izgleda da razviju bolest bubrega.
Druge studije su otkrile da oni koji ih jedu 4-6 puta tjedno imaju gotovo 50 % manje izgleda za razvoj bolesti bubrega u usporedbi s onima koji ne jedu banane.
Ističemo: Jedenje banana nekoliko puta tjedno može smanjiti rizik od bubrežnih bolesti i do 50 %.
Pomažu kod prevladavanja depresije i podižu raspoloženje
Banane mogu pomoći u prevladavanju depresije zbog visoke razine triptofana, esencijalne aminokiseline, koju tijelo pretvara u serotonin, prirodno sredstvo protiv depresije i tjeskobe.
Vitamin B6 pomaže da spavate bolje, magnezij pomaže da opustite mišiće.
Ističemo: Konzumiranje banane doprinosi boljem raspoloženju i snu.
Jesu li zelene banane dobre ili loše?
Banane se obično beru dok su još zelene kako ne bi bile prezrele kada stignu do kupca.
Zelene i žute banane se razlikuju na više načina:
- Zelene banane su manje slatke.
- Čvršće su od žute. Njihova tekstura ponekad je nalik vosku.
- Zeleni banane sadržavaju više škroba. Kako dozrijevaju i žute, škrob se pretvara u jednostavne šećere (saharoza, glukoza i fruktoza).
- Zelene su dobar izvor pektina
Ističemo: Zelene banane sadrže visoku količinu otpornog škroba i pektin koji su povezani s brojnim zdravstvenim koristima. I zelene i žute bogate su mnogim hranjivim tvarima. Sastoje se gotovo isključivo od ugljikohidrata, ali sadrži vrlo malo proteina i masti.
Izvori: authoritynutrition.com, www.livescience.com