Srdela je mala riba koja se hrani samo planktonom pa ne sadrži visoku razinu žive kao druge ribe. Kažu da su ime dobile po Sardiniji, otoku u Italiji, jer su se tamo nalazile u izobilju.
Za bolje sutra neka srdela bude na vašem jelovniku
Za bolje sutra, manje stresa i guštanje u ljetu, pojedite porciju srdela.
Zašto?
Ove male ribe prepune su hranjivih tvari koje mogu biti korisne u prevenciji brojnih zdravstvenih stanja. Srdela je masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama i može imati protuupalsna svojstva. Izvrstan je izvor hranjivih tvari poput vitamina B12 i selena. Omega-3 masne kiseline mogu potaknuti i poboljšati protok krvi u mozgu te poboljšati pamćenje i reflekse.
Istraživanja pokazuju da omega-3 mogu poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti agresivnost, umor i depresiju. One vam čak mogu pomoći da postanete manje agresivni kada ste pod stresom.
Savjet: Možete birati jesti svježe ili konzervirane srdele kao dio zdrave prehrane. Svježe srdele trebale bi mirisati svježe, biti čvrste na dodir i imati svijetle oči i sjajnu kožu. Srdele možete jesti redovito kao dio zdrave prehrane, ali ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja možda će morati kontrolirati svoj unos omega-3 masnih kiselina.
Povezano: Zeleno lisnato povrće za zdravije sutra