Ljeto nam se bliži, a jake zrake sunca čine nas svjesnima važnosti zaštite naše kože.
Koža je naš najveći organ i bitna barijera našeg tijela, a u odraslih osoba pokriva površinu od oko 2 m² te čini otprilike 15 % ukupne tjelesne mase. Iz tog razloga ju je potrebno adekvatno i zaštititi, posebice za vrijeme jakih sunčevih zraka. Za vanjsku zaštitu kože koristimo različite kreme, serume, maske i različite druge preparate, no možemo li kožu zaštiti iznutra? Odgovor na ovo pitanje je „DA, možemo!“, unosom određenih nutrijenata bitnih za zdravlje kože. Jedan takav je i vitamin C!
Vitamin C – uloga u zdravlju kože
Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, esencijalni je nutrijent i prirodni antioksidans. Ljudi vitamin C u svojem tijelu ne mogu sintetizirati te ga je iz tog razloga u organizam potrebno unositi hranom ili dodacima prehrani.
Iako su uloge vitamina C u ljudskom organizmu mnogobrojne i važne, za zdravlje kože bitno je izdvojiti doprinos vitamina C na sintezu kolagena te njegovu fotoprotektivnu ulogu.
Kolagen je strukturni protein odgovoran za snagu i čvrstoću naše kože. Uz elastin, odgovoran je za elastičnost kože, a utječe i na hidrataciju kože, ujednačenost tena i obnavljanje stanica kože. Njegova sinteza vrlo je važna i za održavanje normalne vaskularne funkcije. Važnost vitamina C u sintezi kolagena je što služi kao kofaktor enzimima koji su odgovorni za stabilizaciju i umrežavanje molekula kolagena.
Nadalje, vitamin C ima i fotoprotektivnu ulogu. Kada kožu izlažemo UV zračenju, u našem tijelu nastaju reaktivni kisikovi radikali. Takve molekule predstavljaju unutarstanične kemikalije koje su reaktivne prema raznim drugim molekulama, a u stanju su potaknuti štetne biološke procese unutar organizma. Samim time dolazi do promjena i oštećenja kolagena, ali i do proizvodnje brojnih upalnih posrednika koji doprinose starenju kože. Kako bismo se u zaštitili od štetnog djelovanja sunca i UV zračenja, koristimo preparate za kožu sa zaštitnim faktorom, no one nam neće biti dovoljne jer blokiraju samo 55 % slobodnih radikala. Iz tog razloga vitamin C kao prirodni antioksidans ima vrlo bitnu ulogu, jer je neophodan za neutralizaciju nastalih reaktivnih kisikovih radikala te na taj način sprječava starenje naše kože, a jednako je učinkovit protiv UVA i UVB zraka.
Prirodni VS sintetski vitamin C
Vitamin C jedan je od vitamina kojeg je moguće proizvesti sintetskim (umjetnim) putem te jedan od rijetkih vitamina kojeg ljudsko tijelo može podnijeti u velikim dozama (2000 mg). Prirodan i sintetski vitamin C jednaki su po kemijskoj strukturi i funkcijama. Međutim, konzumacija vitamina C iz prirodnog izvora (hrana ili ekstrakti) smatra se puno poželjnijim izborom. Određene studije su pokazale da se prirodni proizvod s vitaminom C, koji sadrži i bioflavonoide, lakše i bolje apsorbira nego sintetski vitamin C.
Ono što su autori dodatno zaključili jest da camu camu pokazuje snažniji antioksidativni kapacitet i protuupalno djelovanje od ekvivalentnog sadržaja sintetskog vitamina C. Smatraju da je razlog tomu prisutnost drugih antioksidativnih tvari i spojeva koje povećavaju bioraspoloživost vitamina C.
Potrebno je još napomenuti da se doza do 2000 mg vitamina C/dan smatra sigurnom za konzumaciju. S druge strane, farmakokinetičke studije pokazale su kako uzimanje pojedinačnih doza do 200 mg dovodi do puno veće bioraspoloživosti. Iz toga je moguće zaključiti da je poželjnija primjena vitamina C u nekoliko manjih doza svaki dan, za razliku od jedne velike doze.
Camu camu – najveći izvor vitamina C u biljnom carstvu
Camu camu (Myrciaria dubia) je biljka iz obitelji mirti te je autohtona za područje amazonske prašume. Ova voćka iznimna je zbog svojih farmakoloških učinaka. Osim što posjeduje obilje vitamina C (2,4-3g na 100 g namirnice), camu camu je izvor mnogih drugih spojeva poput minerala, aminokiselina, flavonoida i karotenoida koji dodatno doprinose njegovom pozitivnom djelovanju.
Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. Kao prirodan vitamin C bioraspoloživiji je, ali i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1), a jedna kapsula osigurava 75 mg prirodnog vitamina C. Dnevna doza (2 kapsule) osigurava 200 % PU vitamina C za žene te 167 % PU za muškarce.
Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks doprinosi:
- održavanju normalne funkcije imunološkog sustava
- normalnom stvaranju kolagena (za normalnu funkciju krvnih žila, kože, zubi, desni, kostiju, tetiva i hrskavica)
- zaštiti stanica od oksidativnog stresa
- smanjenju umora i iscrpljenosti
- normalnom funkcioniranju živčanog sustava
- normalnoj psihološkoj funkciji
- povećanju apsorpcije željeza
Povezano: Tradicionalna superhrana protiv suvremenih problema: Bioandinina priča
Literatura:
Do NQ, Zheng S, Park B, Nguyen QT, Choi BR, Fang M, Kim M, Jeong J, Choi J, Yang SJ, Yi TH (2021) Camu-camu fruit extract inhibits oxidative stress and inflammatory responses by regulating NFAT and Nrf2 signaling pathways in high glucose-induced human keratinocytes. Molecules. 26(11). 1-15.
Glasauer A, Chandel NS (2013) Ros. Current Biology. 23(3). R100-R102.
Grosso G, Bei R, Mistretta A, Marventano S, Calabrese G, Masuelli L, Giganti MG, Modesti A, Galvano F, Gazzolo D (2013) Effects of vitamin C on health: a review of evidence. Frontiers in Bioscience-Landmark. 18(3), 1017-1029.
Humbert P, Louvrier L, Saas P, Viennet C (2018). Vitamin C, aged skin, skin health. U: LeBlanc JG (ured.) Vitamin C-an Update on Current Uses and Functions, IntechOpen, London, str. 51-66.
Igarashi T, Nishino K, Nayar SK (2005) The appearance of human skin. Department of Computer Science Columbia University, New York, USA.
Mitchell A, Hill B (2020) Moisture-associated skin damage: an overview of its diagnosis and management. British Journal of Community Nursing. 25(3). S12-S18.
Telang PS (2013) Vitamin C in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. 4(2). 143-146.
Zaidi Z, Lanigan SW (2010) Skin: structure and function. U: Dermatology in Clinical Practice, Springer, London, str. 1-15.