Šljive su relativno niskokalorične, a sadrže priličnu količinu važnih vitamina i minerala.
Osim vitamina i minerala šljiva sadrži vlakna i antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju rizika od nekoliko kroničnih bolesti. Suhe šljive su poznate po poboljšanju nekoliko zdravstvenih stanja, uključujući zatvor i osteoporozu. I svježe i suhe bogate su antioksidansima koji mogu smanjiti upalu i zaštiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima.
Danas navalite na šljive bez grižnje savjesti!
Zašto?
Šljive su pune vitamina C što znači da su također veliki prirodni antioksidansi. Treba napomenuti da je hrana bogata antioksidansima korisna za vaše zdravlje jer može spriječiti oštećenje stanica uzrokovano oksidacijom.
U slučaju da ne znate što je oksidacija – to je posljedica razgradnje molekula kisika koje putuju kroz vaše tijelo. Šteta koju te molekule uzrokuju je stvaranje slobodnih radikala, a to nije dobro za tijelo. Smatra se da su slobodni radikali jedni od uzročnika karcinoma. Tu nastupaju antioksidansi – uklanjaju te štetne molekule kisika. To nas navodi na zaključak da su šljive na popisu korisnih namirnica koje su izvrsne u rješavanju oksidativnih oštećenja. Samo nekoliko šljiva dnevno pomoći će vašem tijelu da se regenerira, usporit će starenje i smanjiti rizik od raka.
Povezano: Za bolje sutra birajte uvijek sezonsko voće i povrće