Češnjak i luk su niskokalorični i obiluju zdravim mineralima i vitamina. Hrani daju posebne okuse i neizostavni su u većini kuhinja.
Češnjak i luk ne čine hranu samo ukusnijom
Ubacite češnjak i luk u svoju prehranu. Češnjaka i luk će obroke učiniti ukusnijima, a i zdravijima.
Zašto?
Češnjak i luk imaju toliko zdravstvenih svojstava da se često smatraju ljekovitom hranom. Češnjak vam pomaže da pročistite tijelo. Stručnjaci kažu da češnjak sadrži kemijsku tvar koja se zove alicin, koja pomaže našem tijelu da ukloni štetne tvari dok jača zdrave bijele krvne stanice. Također, alicin pročišćava krv i čisti dišni sustav.
Obje vrste luka sadrže flavonoide koji pomažu u proizvodnji glutationa, jednog od najjačih antioksidanata te potiču jetru na proizvodnju enzima za detoksikaciju koji filtriraju toksične ostatke iz probavnog sustava. Uz to, uklanjaju dio tereta s ovog marljivog organa i imaju snažna antibakterijska, antiparazitska svojstva.
Savjet: Bilo koja detoks dijeta mora sadržavati ova dva sastojka. Sirovi ili prženi češnjak može biti odličan dodatak salati. Domaći pečeni češnjak sa zdravim krekerom izvrstan je detoksikacijski zalogaj za vaš užurban dan.
Pravila kada jedete sirovi češnjak svaki dan
Dakle, češnjak ima mnoge prednosti ako ga jedete svaki dan.
Međutim, da bi vaš dnevni unos češnjaka bio maksimalno koristan za tijelo te da izbjegnete nepotrebne nuspojave:
- Nemojte se prejedati češnjakom na dnevnoj bazi.
- Najbolje je pojesti jedan češanj svaki dan.
- Ako imate problema s probavom, nemojte jesti sirovi češnjak.
Povezano: Zeleno lisnato povrće za zdravije sutra