Med je ljudima poznat od davnina te se kao izrazito koristan proizvod koristi više od 2000 godina.
Neosporne su kvalitete i dobrobiti koje to „tekuće zlato“ ima za čovjekovo fizičko, ali i psihičko zdravlje. Kao takav, med je savršen za organizam.
Za ovim čarobno-slatkim proizvodom najčešće posežemo tijekom jesenskih i zimskih dana kada bolujemo od prehlade. No, med u sebi sadrži blagotvorna svojstva te bi ovo tekuće zlato stoga trebalo postati dio svakodnevne prehrane.
Dobrobiti meda
- jača imunitet i otklanja umor
- zbog toga što je jak antiseptik pomaže u rješavanju raznih probavnih smetnji te umiruje želudac
- lako je probavljiv i trenutačno vraća energiju
- smiruje živce i pomaže u rješavanju stresa
- poboljšava pamćenje
- ima antibakterijska i protuupalna svojstva
- pomaže u rješavanju peruti te hrani kosu
- liječi manje rane i opekline
- jača srce i smanjuje razinu lošeg kolesterola
- antioksidans je te će njegova konzumacija očistiti tijelo od toksina
- dugotrajna konzumacija meda poboljšava i omogućava fizičku i psihičku stabilnost i izdržljivost
Napomena: med gubi svoja svojstva na temperaturi višoj od 40 °C stoga ga nemojte stavljati u prevruću tekućinu. Nadalje, za njegovu konzumaciju koristite drvene ili porculanske žličice jer u dodiru meda s metalom može doći do reakcije organskih kiselina i metala.
Unikatnost
Nikada nećete naići na identičan med. Svaki med ima svoju posebnu i drugačiju gustoću, boju i okus. Navedena svojstva meda ovise o vrsti biljke, zemlji porijekla, godišnjem dobu, vremenskim prilika stoga nikada u životu nećete konzumirati isti med dvaput.
„Tekuće zlato“ odnosno med korisno je uvijek imati pri ruci. Stoga, ako već niste, uvrstite ovaj dar prirode u svoju kućnu ljekarnu jer će vam pomoći kada ćete iscrpiti sve ostale metode i rješenja.
Pripremila: Alberta Požgaj