Priprema zobenih pahuljica na prvu se može činiti kompliciranom i dugotrajnom. Posebice ako ste u potrazi za brzim i zdravim doručkom. No, zobene pahuljice su zadnjih godina s razlogom postale “kraljice doručka”.
Zapravo ih je jako jednostavno pripremiti, a kako bi potpuno uživali u njima donosimo 3 jednostavna i ukusna recepta!
Zobena kaša na bezbroj načina
Priprema zobenih pahuljica obično podrazumijeva pripremu zobene kaše, a princip je uvijek isti, samo mijenjate dodatke po želji. U pravilu na 500 ml mlijeka ide 100 grama zobenih pahuljica. Prvo zagrijte mlijeko do vrenja i potom dodajte zobene pahuljice i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Pred kraj ili nakon kuhanja dodajte med ili agavin sirup za slatkoću, banane, naribane jabuke, borovnice… pustite mašti na volju. Za dodatni “energetski boost” prethodno namakajte chia sjemenke 15-ak minuta dok ne nabubre pa ih dodajte pred kraj kuhanja kaše. Zdjelu s kašom i dodacima ukrasite i listićima badema, kokosom, naribanom čokoladom, što god volite!
Zobene pahuljice na brzinu
Iako ih mnogi pripremaju upravo u obliku kaše, zapravo ih možete konzumirati kao i bilo koje pahuljice. Kada ste zaista u žurbi ili ih želite ponijeti za na posao, ubacite ih u jogurt (izvrsno se slažu s grčkim tipom jogurta) ili u mlijeko. Bonus savjet: i za kaše i za ovu verziju možete kombinirati bademovo, zobeno, sojino ili bilo koje drugo mlijeko! Osim uz jogurt i mlijeko, dodajte ih uz omiljeno voće u smoothie čije ste sastojke večer prije narezali i tako uštedjeli vrijeme i osigurali si zdravi početak dana.
Keksići sa zobenim pahuljicama
Za razliku od klasičnih pahuljica, zobene su idealne i kao dodatak raznim jelima i kolačima. Napravite ove fora keksiće koje ćete lako ponijeti na posao ili ih zamrznite za više puta.
Potrebni su vam:
- 170 ml zobenih pahuljica
- 150 ml badema
- pola žličice cimeta
- naribana korica naranče
- prstohvat soda bikarbone
- 2 pune žlice meda ili agavinog sirupa
- 1 jaje
- 1 puna žlica maslaca
Sameljite zobene i bademe, a u posebnu zdjelu stavite jaje, med, koricu naranče i cimet te dobro pomiješajte pjenjačom. U to dodajte mljevene bademe i zobene, otopljeni maslac i sodu bikarbonu i pomiješajte. Žlicom grabite malo smjese i stavljajte na lim za pečenje obložen masnim papirom. Lagano ih spljoštite pomoću žlice ili mokrim rukama da dobiju oblik keksa. Pecite na 170 stupnjeva oko 15-ak minuta, ovisno o jačini pećnice.