Prhki i mirišljavi medenjaci Mirjane Špoljar – donosimo vam recept za kolačić koji miriše na cimet i Božić
Za božićni ugođaj potrebno je samo malo – par srcu dragih ljudi, nekoliko svjetlucavih sezonskih ukrasa i domaći kolačići koji mirisom prizivaju najljepše obiteljske uspomene. To je dokazala Mirjana Špoljar koja je s polaznicima posljednje ovogodišnje #KenwoodKuha slastičarske radionice podijelila svoj recept za najslasnije domaće medenjake.
Sastojci
Kako bi se i iz vaše tople pećnice širili opojni mirisi Božića, trebat će vam:
- 360 g glatkog brašna
- 10 g kakaa
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 40 g mješavine za medenjake
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 180 g melasa šećera
- 50 g meda
- jedno jaje i
- tri kapljice ekstrakta vanilije.
Mirišljavi medenjaci – postupak za pripremu tijesta je jednostavan
- Prvo prosijte brašno koje ćete zatim pomiješati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mješavinom za medenjake i solju.
- Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smjesu dodajte med, jaje i aromu vanilije.
- Dobiveno tijesto izmijesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku na jedan sat.
- Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm.
- Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti jedan za drugoga.
- Medenjake pecite u 12 minuta pećnici koju ste prethodno ugrijali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi.
- Kada po boji primijetite da su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki.
Dok se mirišljavi medenjaci hlade, vi pripremite glazuru. Ako uživate u kreativnom radu, ovaj dio će vam se ponovno svidjeti.
Idealna glazura uz jedan trik
Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik. Lagano umutite jedan bjelanjak pa mu dodajte 20 dag šećera u prahu i par kapljica limuna. Voila, vaša glazura je gotova! A trik? On se krije se u gustoći smjese. Kada popunjava svoje medenjake veselim linijama, Mirjana za vanjske konture koristi gušću smjesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smjesu razrijedi s par kapi vode. Dekorirane kolačiće ostavi da se osuše na zraku pa ih spremi u zdjele namijenjene upravo za njih.
Isprobajte i vi Mirjanin #KenwoodKuha recept za prhke i mirišljave domaće medenjake i u svoj dom donesite čaroliju Božića. Dobar tek!