Uskrs je vrijeme obiteljskih okupljanja, topline i slatkih mirisa na našim stolovima. No, uz moderne običaje, neke su se lijepe tradicije s vremenom pomalo izgubile. Ove godine prisjećamo se triju uskrsnih običaja koji su nekad bili neizostavan dio blagdanske radosti. Osim toga, otkrivamo i gdje možete pronaći ukusne slastice za blagdanski stol u Zagrebu, Poreču i Splitu – jer Uskrs bez finih kolača jednostavno nije potpun!
Uskrsne pjesme
Sve je ljepše uz pjesme pa tako i uskrsno razdoblje. Neki izvori kažu kako postoji oko 100-tinjak skladbi koje se vode kao uskrsne pjesme, no u današnje vrijeme koristi se njih 30-ak. Odlikuju ih epiteti, poredbe i metafore, a melodije su često osjećajne i misaone. Oni koji se još uvijek drže ove tradicije obično pjevaju “Kraljicu neba”, “Uskrsnu Isus doista” ili “Na nebu zora rudi”. Čak i ako ne idete u crkvu, pustite pjesme doma i osjetite uskršnju atmosferu na ugodan, opuštajući način.
Uskrsno drvce
Iako nije tako veliko i raskošno, kao ono božićno, drvce za Uskrs itekako je simbol ovog blagdana. I dok je u nekim domovima malo, tek u vidu nekoliko grančica i umjetnih jaja, drugima predstavlja centralni ukras blagdanskog stola. Možete kupiti gotove aranžmane ili se zabaviti radeći svoj, u čemu će posebno uživati mališani.
Za umjetnički dojam potrebna vam je velika staklena vaza ili posuda nepravilnog oblika. U nju postavite ukrasne grančice, umjetna jaja koja mogu biti šarena, svjetleća, jednobojna te druge dodatke. Zeko, pilići, gnijezda, slama.. sve su to rado viđeni gosti dekoriranja u vrijeme Uskrsa. Čak i oni koji ne slave ovaj blagdan na raskošan način, vole ovo drvce jer ih podsjeća i na dolazak proljeća i unosi svježinu i radost u svaki prostor.
Kolači i slastice – dio uskrsne tradicije koju svi obožavaju
Ono čega sigurno ne nedostaje u vrijeme Uskrsa su slasni kolači i druge slastice koje krase blagdanski stol. I dok se neki običaji mijenjaju, jedno ostaje isto – Uskrs je doba druženja, mira, ukusne hrane i neodoljivih slastica. Ako ove godine nemate vremena za pripremu istih ili želite to vrijeme pametnije iskoristiti, pronašli smo adrese odakle stižu najukusnije delicije koje slave tradiciju i ljubav prema slatkom.
Slastičarnica Orijent, Zagreb
Malo se koji biznis, a posebice onaj slastičarski, može pohvaliti s tradicijom dugom gotovo 9 desetljeća! No, upravo je u tome tajna Orijenta, jedne od najpopularnijih zagrebačkih slastičarnica. U Maksimirskoj 34 i Froudeovoj 1 u Sigetu čekaju vas slasni okusi za uživanje na licu mjesta ili za van, za svaku vašu prigodu.


Njihova ljubav prema slastičarstvu leži u tvrdnji da vrhunski proizvodi nastaju kombinacijom kvalitetnih namirnica i dobrog recepta. Tome svjedoči i odlična ponuda koju imaju ovog Uskrsa:
Orijent Easter Box (1 kg 29 € ili 0,5 kg za 15 €) koji sadrži: mađaricu, raffaello kuglice, lješnjak kuglice, limun raspucance i domaću bajaderu. Tu je i pinca (mala 5 € / velika 9 €), makovnjača i orahnjača (17 €/kg) te kuglofi raznih okusa (12 € – čokolada naranča, limun limeta, mrkva mak, orašidi – badem, lješnjak, orah).
KJ Pastry, Poreč
I dok je u nekim gradovima izbor kvalitetnih slastičarnica velik, u drugima nedostaje takve ponude. Upravo tu rupu na tržištu prepoznala je Kristina Jehnić koja je 2022. godine Porečanima ponudila hit destinaciju za neodoljive slastice – KJ Pastry. Na adresi Buići 60 u industrijskoj zoni smjestila se slatka radionica odakle dolaze najbolje torte i kolači, a za Uskrs su pripremili nešto posebno.

Ručno rađena jaja od mliječne čokolade pokazale su se odličnim izborom za prošle blagdane, a ove godine u ponudi imaju 3 veličine – M, L i XL. Najbolja stvar? Dodatno se mogu personalizirati tako da donesete svoj poklončić koji će se staviti u jaje. Kada vidite kako izgledaju, gotovo da nećete povjerovati da su ručno rađena! S obzirom na oduševljenje gostiju, Kristina je u ponudu uvela i radionicu izrade ovih jaja po cijeni od 40 €, a održat će se 5.4. Uključena je degustacija slastica, vino i dobra glazba, a izrađeno jaje nosite sa sobom doma!
Art Pâtisserie & Luka Icecream, Split
U blizini splitskog HNK na Cankarevoj poljani nalazi se, pomalo već kultno mjesto koje tradicionalnim slasticama daje novo ruho!
“Naša domaća Sirnica je mnogo više od samog proizvoda. Ona za naše kupce predstavlja neprocjenjivi okus tradicije koji nas kroz okuse domaćih arancina, naranče i mirišljavog tradicionalnog peciva na trenutak vrati u našu samu bit te probudi u nama ono neprocjenjivo – osjećaj zajedništva, nade i pripadnosti”, poručuje direktorica Ana Kontak.

Osim mirisne tradicije, mogu se pohvaliti i novim inovativnim proizvodom kojeg nude jedini na tržištu – Frittellina. S obzirom na recepturu i proces pripreme, ovo je proizvod koji će biti tražen gost ovogodišnjeg blagdanskog stola. Radi se o svojevrsnim fritulama punjenim chantilly ili kremom od pistacije.
Slastičarnica M&M, Zagreb
Ova kvartovska slastičarnica u Rudešu sve je samo ne obična. Nakon što su Martina i njezin brat preuzeli obiteljski biznis, a roditelji otišli u zasluženu mirovinu, M&M (inicijali Martine i brata) postalo je mjesto okupljanja za sve koji imaju “slatki zub”. Jedni su od rijetkih koji još uvijek rade nedjeljom, što je dobro znati ako poželite kavu i kolač ili vam dolaze iznenadni gosti. Osim torti i kolača koje rade za razne svečanosti, uvijek u ponudi imaju nešto posebno i za važne blagdane.


Tako su ovog Uskrsa pripremili posebnu kolekciju ručno rađenih delicija, za toplinu i slatkoću vašeg blagdanskog stola. Mališane će oduševiti biskvitni zeko ili torta, a svi će se rado kucnuti, a potom i pojesti čokoladna jaja s bombonima!
Butik torti, Zagreb
Od male obiteljske slastičarnice otvorene davne 2000. godine izrasli su u renomirano ime koje danas posluje na 2 lokacije (Savski gaj i Rapska). Njihove slastice rađene su od prirodnih namirnica, bez konzervansa i aditiva, dok istovremeno prate trendove na tržištu i stalno proširuju svoju ponudu.


Iako su od osnutka prošla 2 desetljeća, jedno se nije mijenjalo – fokus na obiteljski biznis koji još uvijek ima pravi, domaći okus! Osim torti i kolača za rođendane, svadbe i ostale prigode, u ponudi imaju i slatko – voćni stol, prepun mini zalogaja za svaku privatnu ili poslovnu proslavu. Za blagdanski stol preporučujemo njihov Kremasti mix od 0,5 kg ili 1 kg koji sadrži: mađaricu, dan noć, rafaelo, šubare, bijelu pitu, jelačić, punč, kokos, salamice, bajaderu, breskvice, mak, trostruki užitak, boem, šah masu, medenu pitu, brownie, išler, čajni kolačić. Zasebno možete nabaviti i ukusne čajne kekse ili slavnu mađaricu.
Crofna, Zagreb
Ako ovog Uskrsa tražite nešto drugačije ili ga slavite uz manje društvo, umjesto klasičnih slastica predlažemo slasne krafne iz Crofne! Vlasnik Dominik svoje prve kolače radio je već s 10-ak godina, a danas s 23, vlasnik je prvog donut bara u Zagrebu. U ponudi imaju originalne i okusom savršene krafne i donute koje će brzo nestati s tanjura. Možete odabrati gotove opcije ili sami napraviti svoj savršen donut ili krafnu.

Sami birate punjenje, glazuru, preljev i dodatke, a kombinacije okusa su gotovo neograničene. Neki od najpopularnijih okusa uključuju Bueno (bijeli i klasični), Kinder, Oreo, Raffaello, a neizostavne su i kombinacije s popularnim okusom pistacija te voćne opcije. U Zagrebu ih pronađite na 2 lokacije: Ozaljska ulica 88 (Trešnjevka) ili u City centru West.
Koje god slastice za blagdanski stol izabrali ovog Uskrsa, ne zaboravite ih naručiti na vrijeme i uživajte u danima mira s najdražim ljudima i najboljim okusima!
Bojanje šupljih jaja
Ukrašavanje pisanica najveći je i mnogima najdraži simbol Uskrsa. I dok većina odraslih pamti djetinjstvo po roditeljima koji “muku muče” kako bi ispuhali jaja, danas je ova tradicija pala u zaborav. Jaja se većinom ukrašavaju već kuhana ili se kupuju plastična, ona od stiropora ili drva, i tako ukrašavaju.
Kako biste osjetili pravi duh ovog blagdana, odvojite malo vremena i energije, pružite svojoj djeci buduće uspomene. Ako se odlučite na ovaj pothvat ne zaboravite na nekoliko važnih stvari:
- nakon što ste jaja ispuhali i ostavili da se ljuske osuše, prije uporabe ih prebrišite alkoholom kako bi spriječili eventualnu zarazu salmonelom
- u istu svrhu koristite slamku kod ispuhivanja kako ne biste direktno dodirivali ljusku jajeta usnama
- unutrašnjost jajeta nemojte bacati, već ispuhujte u zdjelu, a potom koristite za kolače ili druge slane i slatke zalogaje.
Povezano: Uređenje stola za Uskrs: 28 ideja za uskrsnu dekoraciju stola