Diljem SAD-a nedavno se slavio Dan zahvalnosti, a jedno jelo neizostavno je na stolu povodom toga dana. Poznata tjestenina sa sirom ili u američkom slengu “mac and cheese” jelo je koje se savršeno slaže s bilo kojom vrstom mesa ili kao samostalan obrok.
Mac and cheese recept koji će vas oduševiti
Postoje neka jela za koje svatko ima svoj recept, a prepun ih je internet pa je stoga teško odabrati pravi. Mac and cheese recept pripada tog kategoriji. No, izgleda da smo napokon pronašli onaj jedan jedini, a podijelila ga je jedna Amerikanka na svom Tik Tok profilu. Ubrzo su svi za njime poludjeli pa ako je vjerovati komentarima, u nastavku donosimo najbolji recept ikad za ovo jelo.
Potrebni sastojci:
- sve skupa oko 1 kg svježe naribanih sireva po izboru (s obzirom da neki nisu dostupni kod nas, obično se koristi mozzarella, cheddar i slični sirevi)
- pola kile tjestenine u obliku pužića
- maslac
- glatko brašno
- 3 režnja češnjaka
- vrhnje za kuhanje
- mlijeko (u receptu se koristi tzv “half and half” ali je klasično kravlje mlijeko dovoljno dobra zamjena)
- 2,5 žlice kremastog sira
- začini: češnjak u prahu, luk u prahu, crvena paprika, papar, sol po potrebi
Prvo skuhajte tjesteninu, ocijedite i umiješajte 2 kockice maslaca. Stavite je u veći protvanj za pečenje. Potom u tavu dodajte kockicu maslaca i kada se otopi stavite usitnjeni češnjak. Miješajte kratko pa dodajte brašno i špatulom ili silikonskom pjenjačom miješajte dok se umak ne počne pjeniti. Potom dodajte 3 i pol šalice mlijeka i pola šalice vrhnja za kuhanje. Miješajte dok se umak ne zgusne.
Potom dodajte sireve koje ste prethodno naribali dok ne dobijete gustu svilenkastu smjesu. Ovaj “mac and cheese” recept dobar je onoliko koliko su i sirevi koje koristite. No važnije od toga – potrebno ih je svježe naribati. Ostavite šalicu mješavine naribanih sireva za kasnije. Maknite umak s vatre i dodajte začine i krem sir te kušajte i dodajte još po potrebi. Potom sve prelijte preko tjestenine i dobro pomiješajte. Na vrh posipajte ostatak mješavine sireva i stavite peći 15-ak minuta na 220 stupnjeva ili dok sir ne dobije lijepu koricu. Poslužite vruće kao samostalno jelo, uz pečenje ili pohane odreske. Možete i posipati hrskavom pancetom za wow efekt. Ovo je ipak nešto što se ne jede svaki dan, zar ne?