Nema djeteta koje se nije veselilo nedjelji i toplom mramornom kolaču uz čašu hladnog mlijeka. Uspomene su to iz djetinjstva mnogih od nas, a ako je vaša mama jedina koja ga je radila, vrijeme je da nastavite tradiciju.
Ovaj meki kolač sadrži sočan biskvit, a odličan je kao užina, za izlet, jednako dobar i topao i hladan. U frižideru ga možete sačuvati i do 5 dana, iako sumnjamo da će toliko “izdržati”. Možete napraviti i veću količinu, zamrznuti ga te uvijek imati pri ruci kada vas uhvati želja. Neki ga rade i u kalupima za muffine ili kuglof! Pitali smo naše mame kako su pripremale mramorni kolač i donosimo ujedinjeni savršeni recept u koji je svaka mama dodala svoju malu tajnu.
Potrebni sastojci za mramorni kolač
(čaša je jednaka čaši od jogurta od 200 ml)
- 1 čaša tekućeg jogurta
- 1 čaša šećera
- 2 čaše glatkog brašna
- 3/4 čaše suncokretovog ulja
- 2 jaja, domaća, L veličine
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice kakaa
- 3 žlice kuhane turske kave ili nescafea (ovaj korak možete i preskočiti)
- masnoća i brašno za kalup ili papir za pečenje
- šećer u prahu za posipanje