Ako volite mak u pecivima i slasticama, onda vjerojatno volite i makovnjaču, a ovo je recept za makovnjaču na moj način.
Bez obzira ide li vam kuhanje od ruke ili ne, ovaj recept za mekanu i sočnu domaću makovnjaču nije zahtjevan, može ga isprobati svatko od vas. Dovoljno je malo želje za upuštanje u novu kulinarsku avanturu. Pripremite sastojke, pregaču, valjak za tijesto i makovnjača će brzo biti na vašem tanjuru.
Recept za makovnjaču
Kako to kod mene obično biva, u sva jela i slastice dodam nešto svoje i drugačije. Tako u makovnjaču dodam mljevene bademe i domaći džem (u zadnje vrijeme najčešće od smokve). Važno mi je da makovnjača ne bude suha i da bude bogata filom. Krenimo od sastojaka.
Sastojci:
TIJESTO:
- 900 g namjenskog brašna za dizana tijesta
- 160 g maslaca
- 1 svježi kvasac 42 g
- 400 ml toplog mlijeka
- 4 žumanjka
- malo soli
- 130 g šećera
- Korica limuna (ako nemate domaći limun koji nije šprican, nacijedite malo soka limuna)
NADJEV:
- 650 ml mlijeka
- 400 g maka
- 200 g badema
- 200 g šećera
- 2 čajne žlice ruma
- 2 čajne žlice cimeta
- korica limuna (ako nemate domaći limun koji nije šprican, nacijedite malo soka limuna)

Makovnjača: priprema tijesta
U zdjelu dodajte brašno, sol i šećer te ravnomjerno promiješate. Zagrijte mlijeko do oko 40°C . Uzmite oko 150 ml zagrijanog mlijeka u čašu te dodajte kvasac i malo šećera, pustite neka se kvasac otopi. Maslac ne morate ranije vaditi iz hladnjaka i omekšavati, izvadite ga neposredno prije pripreme i sitno ga naribajte u brašno. U smjesu dodajte sve ostale sastojke – žumanjke, rastopljeni kvasac, ostatak mlijeka i malo limuna. Umijesite lijepo, glatko tijesto. Prekrijte ga kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 2 h.
Makovnjača: fil
Izmiješajte mak, bademe, cimet i šećer te dodajte u mlijeko zagrijano do vrenja. Promiješajte i dodajte dvije čajne žlice ruma i malo limuna te sve dobro izjednačite.
Razvlačenje tijesta i oblikovanje
Kada se tijesto lijepo digne, stavite ga na pobrašnjenu površinu i podijelite na tri jednaka dijela, za tri makovnjače. Valjkom za tijesto razvucite tijesto u pravokutni oblik. Nakon toga, uzmite domaći džem i namažite tijesto tankim slojem. Dodajte 1/ 3 pripremljenog fila i ravnomjerno rasporedite, ali nemojte skroz do rubova. Umotajte i prebacite u posudu za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C. Kada poprimi lijepu zlatnožutu boju, nakon 15-20 min, izvadite te prekrijte papirom za pečenje, a zatim i folijom te vratite u pećnicu da se nastavi peći. Pokriveno pečete još 20-ak minuta. Kada izvadite, ako želite slasnu, mekanu i sočnu makovnjaču, ostavite je prekrivenu, dodatno je prekrijte kuhinjskom krpom. Pustite da se hladi barem dvadesetak minuta. Nakon toga, uživajte u ukusnim zalogajima koje vole i mali i veliki.
Povezano: Uživajte u okusu – recept za preukusan domaći kruh