Cimet je vrlo ukusan začin koji je već tisućama godina cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava.
Kako odabrati pravi cimet
U ovo blagdansko vrijeme kuhinjama se šire mirisi božićnih kolača, a jedan od najčešćih sastojaka je upravo cimet. Razlikujemo Kineski cimetovac – Cinnamomum aromaticum (Cinnamomum cassia) i Cejlonski cimetovac Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum). Obje ove vrste nalaze se na popisu tvari dopuštenih za uporabu.
Za proizvodnju kineskog cimeta koristi se cijela kora biljke, a za proizvodnju cejlonskog koristi se unutrašnji dio kore. Najkvalitetniji je cejlonski cimet, ali većina onih koji nalazite na policama dućana dolazi iz obitelji cassia cimeta.
Kineski cimet sadrži puno kumarina, tvari koja u većim količinama može prouzročiti i oštećenja jetre te bi ga stoga trebalo pažljivo koristiti. Detaljnije o kumarinu možete saznati na stranicama Hrvatske agencije za hranu.
Dakle, nemojte pretjerati jer kada se uzima u većim količinama od dopuštenog, može biti toksičan. Ako ga kupujete, potražite i kupite pravi – cejlonski cimet.
Zdravstvene prednosti cimeta
Izvor je vlakana, mangana i kalcija, njegove zdravstvene prednosti su brojne. Ističemo samo neke od zdravstvenih prednosti pravog cimeta.
Snažan antioksidans
Antioksidansi štite tijelo od oksidativnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Cimet sadrži velike količine vrlo moćnih polifenolnih antioksidanasa. (1)
Antimikrobno i antifungalno djelovanje
Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ima antifungalna i antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti infekcije i pomoći u borbi protiv karijesa i lošeg zadaha. Ulje cimeta učinkovito liječi infekcije dišnih putova uzrokovane gljivicama. (2, 3)
Protuupalno djelovanje
Kako smo već spomenuli, snažan je antioksidans, a antioksidansi u cimetu djeluju protuupalno što može smanjiti rizik od bolesti. (4)
Cimet snižava razinu šećera u krvi
Snižava razinu šećera u krvi i ima snažan učinak protiv dijabetesa. (5)
Blagotvoran učinak na neurodegenerativne bolesti
Cimet ima blagotvoran učinak na neurodegenerativne bolesti koje karakterizira progresivni gubitak strukture ili funkcije moždanih stanica, a Alzheimerova i Parkinsonova bolest su dvije najčešće bolesti. (6,7)
Povezano: Tekuće zlato – zašto je med savršen za organizam