Ekstroverti i društvenjaci jedva su dočekali ljeto jer je to doba godine koje obećava puno druženja. Bilo da je to sa susjedima u obližnjem parku, s prijateljima u gradu ili obitelji na moru, ljeti se družimo puno i svugdje. Možda vam dobro dođu ove finger food ideje.
Ako ta druženja uključuju vas kao domaćina onda ste sigurno pomalo bez ideja kako oduševiti svoje goste. Sljedeći put kada pripremate neko slavlje ili okupljanje isprobajte ove finger food ideje za koje će vas svi tražiti recept.
Ljeti smo opušteniji i imamo više vremena pa volimo isprobavate i razne kulinarske novitete. Ove finger food ideje nisu one klasične koje viđamo na zabavama i eventima stoga će gostima posebno zapeti za oko. Brzo se pripremaju, od jednostavnih sastojaka, a garantiraju osmijeh na licu svakom gurmanu!
Taco školjkice
Meksička hrana česti je gost finger food ponude. Ove školjkice možete pripremiti unaprijed te ih samo zagrijati kada dođu gosti, no mogu se jesti i hladne.
Potrebni sastojci:
- pakiranje tortilja što većeg promjera
- 3 žlice maslinovog ulja
- 200 grama “trgane” piletine za koju je recept niže u tekstu (umjesto nje možete koristiti i mljeveno meso)
- mala konzerva crvenog graha
- 1 čaša salsa umaka (kupovni ili domaći)
- kumin i češnjak u prahu
- 100 grama naribanog sira po izboru
- čaša kiselog vrhnja
- guacamole umak
Priprema “trgane” piletine:
Na dno većeg lonca stavite pileća prsa i začinite soli, paprom i kuminom. Potopite piletinu pod malo vode i stavite da se kuha na laganoj vatri. Kuhajte tako 15-ak minuta. Potom ocijedite vodu, ostavite da se ohladi i pomoću dvije vilice trgajte meso na sitne trakice. Ako su trakice preduge, dodatno ih i odrežite po pola.
Priprema taco školjkica:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i pripremite kalup za 12 muffina ili koristite pojedinačne kalupe. Pomoću bilo kakvog pomagača promjera 12 cm odrežite krugove od tortilja. Namastite svaki kalup maslinovim uljem i utisnite odrezane tortilje. Pecite ih tako 5 do 7 minuta te potom izvadite iz pećnice.
Dok se peku u posebnoj zdjeli pomiješajte “trganu” piletinu s 2 žlice salsa umaka i umiješajte grah te malo začina. Probajte kako biste vidjeli odgovara li vam okus ili ako nešto treba još dodati od začina.
S tom smjesom napunite taco školjkice i na vrh naribajte sir te pecite dodatnih 10 minuta dok se sir ne rastopi. Gotove školjkice malo ohladite te na svaku stavite malo kiselog vrhnja, salse, guacamole umaka i za ukras posipajte vlascem ili sličnim začinom.
Povezano: Deserti u čaši – 3 ukusna recepta bez pečenja
Tortilja sendviči
Jedino meksičko u ovom jelu su tortilje, ostale dodatke slažete po želji. Ideja je da tortilju s obje strane lagano prepečete u suhoj tavi na laganoj vatri. Potom stavite namaz po izboru (kiselo vrhnje, hummus, majoneza, guacamole, sirni namaz…) i na to redate šunku po izboru, sir i povrće. Nemojte ih previše napuniti jer ih se potom rola i reže na šnitice.
Krajnji rezultat je rolat sendvič koji je jako ukusan upravo zato što je baza tortilja, a ne klasičan kruh ili krekeri. Možete napraviti različita punjenja, a od jednog paketa tortilja dobit ćete puno mini sendviča. Ukusni su i drugi dan kao doručak, a i predjelo na nekoj fora večeri.
Kanapei na drugačiji način
Svi znamo za kanapee na bagetu i svi ih volimo, nema ništa loše u njima. No teško da su iznenađenje kada ih gosti vide na još jednoj zabavi u nizu. Stoga svoje društvo oduševite kanapeima na drugačiji način.
Za prvi će vam trebati krastavci, sirni namaz i cherry rajčice. Krastavce režite na ploške debljine 2 cm, namažite u debljem sloju sirni namaz i na vrh stavite pola rajčice i malo vlasca za ukras. Druga opcija je na plošku krastavca staviti paštetu od tune ili hummus te ukrasiti opet rajčicom ili komadićem paprike.
Druga opcija su “kanapei” od kuhanih jaja. Skuhajte 15-ak jaja, prohladite i ogulite. Napravite filu kojom ćete puniti ostatak jaja. Jako ukusan recept koji će svi obožavati, a super je i kao dodatak roštilju.
Sastojci za filu:
- 5 kuhanih jaja
- pola ljubičastog luka
- žlica senfa
- grčki jogurt
- majoneza
- vlasac, crvena paprika
- kiselih krastavci
Narežite cijela jaja na sitne kockice (dodajte i žumanjke iz preostalih 10 jaja), luk na što sitnije komadiće i krastavce na sitne ploškice. Pomiješajte sve zajedno i dodajte nekoliko žlica grčkog jogurta, malo majoneze, žlicu senfa, začine i dobro pomiješajte. Probajte nedostaje li čega (možete dodati i kap limuna) te stavite u frižider na pola sata.
Odrežite ostalih 10 jaja na pola i punite filom, sve vratite u frižider do posluživanja.
Povezano: 3 drugačije ideje za sendviče za dane kada vam se ne kuha