Ljeti uživamo u dužim danima i toplom suncu, a za jela biramo ona jednostavnija s kraćim vremenom pripreme. Tako nam ostaje više vremena za uživanje s najdražima, a isto se odnosi i na dolazak gostiju. Mnogima su omiljeni deserti u čaši.
Rado biramo ponuditi nešto što zahtjeva kraće vrijeme pripreme, po mogućnosti bez vruće pećnice. Sljedeći put kada želite oduševiti goste ili iznenaditi obitelj vikend desertom, isprobajte ove ukusne i praktične deserte. Možete ih napraviti i u maloj teglici pa mogu postati jednostavan desert to go!
Tiramisu
Ništa ne kaže ljeto kao ovaj lagani talijanski desert s preukusnom kremom. Iako se u originalnoj recepturi koriste sirova jaja, mi ih volimo pripremiti na pari kao dodatna mjera opreza i sigurnog uživanja. Također, u nekim receptima se koriste samo žumanjci, no mi smo dodali i bjelanjke, kako bi sve iskoristili.
Potrebni sastojci:
- 2 paketa piškota
- džezva skuhane crne kave (možete i pola zamijeniti slabijom kavom u granulama)
- malo ruma, ekstrakta vanilije ili likera od kave/čokolade
- 5 svježih jaja
- 5 žlica šećera – običnog ili u prahu
- 500 grama mascarpone sira
- prstohvat soli
- kakao u prahu
Postupak
Prvo skuhajte kavu kako bi se stigla ohladiti. Potom na pari miješajte žutanjke sa šećerom barem 10-ak minuta, a po želji i do 20, za što gušću kremu. Dok se krema hladi umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte bjelanjke, mascarpone sir, sol i rum/ekstrakt/liker u kremu od žutanjaka i sve lagano pomiješajte da se sjedini.
Procijedite kavu i prebacite je u dublji širi tanjur kako bi vam bilo lakše umakati piškote. Pripremite čaše i na dno stavite namočene piškote (birajte čaše sa širim dnom da lijepo možete oblikovati piškote, ali ih slobodno “trgajte” da popune dno). Piškote kratko umočite u kavu s obje strane kako ne bi previše omekanile. Na piškote stavite red kreme i po želji malo kakaa te opet red piškota, kreme, kakaa. Vrh mora biti ispunjen kremom i posut kakaom, no nemojte čaše puniti do samog ruba radi lakše konzumacije. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite svu smjesu koja bi trebala biti dostatna za cca 8 čaša. Ovakvi deserti u čaši idealni su i za svečanije prilike ili veće društvo. Za te prigode možete nabaviti i jednokratne plastične posudice s pripadajućim žličicama. Gotov tiramisu neka se hladi barem sat vremena prije uporabe.
Cheesecake
Deserti u čaši su jednostavni za napraviti, a ako cheesecake inače pečete, svakako isprobajte ovaj koji se priprema u čaši i bez pećnice ili šporeta.
Potrebni sastojci za 3 čaše:
- 50 gr mljevenih plazma, graham ili petit keksa
- 25 gr maslaca sa sobne temperature
- 100 gr grčkog jogurta
- 50 gr svježeg krem sira
- 75 gr slatkog vrhnja ili mascarpone sira
- 1 žlica šećera u prahu
- malo ekstrakta vanilije i soka limuna
- za preljev: 250 gr šumskog voća, 1 žlica šećera
Pomiješajte kekse (ili čak mljevene zobene pahuljice) i maslac i rasporedite smjesu u čaše i lagano utisnite dno te stavite u hladnjak dok pripremate ostatak deserta. Istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, a jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Nježno miješajte da se smjesa sjedini.
Izvadite čaše s podlogom iz hladnjaka te dodajte kremu na svaki i ponovo vratite u hladnjak na barem sat vremena. Za to vrijeme pripremite preljev od voća tako da šumsko voće sitno narežete i stavite u lončić sa šećerom i malo limunovog soka. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, a kada se ohladi pospite po kremi i vratite u hladnjak do posluživanja. Možete birati i smrznuto voće, miješano šumsko ili pojedinačno bobičasto voće.
Nutella puding
Ovo je osnovni recept za puding s Nutellom koji možete kombinirati kako želite. Možete ga ostaviti samog kao puding ili iskoristiti kao jedan od slojeva pa u čaši redati kekse, puding, kremu od vanilije, voće i druge dodatke po želji.
Potrebni sastojci:
- 2 čaše mlijeka – kravljeg ili biljnog
- 2 žlice gustina
- 4 žlice Nutelle
- 1 žličica ekstrakta vanilije
U maloj posudici pomiješajte 1/4 čaše mlijeka s gustinom i stavite sa strane. Ostatak mlijeka, Nutellu i ekstrakt vanilije kuhajte na laganoj vatri dok se Nutella ne otopi. Dodajte prvu posudu s gustinom i umiješajte u posudu s Nutellom i kuhajte na laganoj vatri. Kada smjesa zavrije kuhajte još par minuta stalno miješajući kako bi se puding zagustio. Potom prohladite i stavite u frižider na barem sat vremena.