Crno grožđe osigurava brojne zdravstvene prednosti, prvenstveno zbog visokog sadržaja hranjivih tvari i antioksidansa. Grožđe se uzgaja već tisućama godina. I nekoliko drevnih civilizacija poštovale su ga zbog njegove upotrebe u proizvodnji vina.
Konzumirajte crno grožđe
Kad god možete, jedite crno grožđe! Počastite se savršenim desertom ili međuobrokom.
Zašto?
Grožđe sadrži mnogo zdravih organskih spojeva koji nas mogu zaštititi od nekih vrsta raka i sniziti razinu kolesterola. U 16-tjednom istraživanju, 38 osoba koji su dnevno uzimali 20 grama ekstrakta grožđa imali su nižu razinu šećera u krvi nego inače. Grožđe sadrži kalcij, magnezij, kalij i fosfor – elemente koji su neophodni za zdrave kosti. Crno grožće sadrži puno resveratrola, fitokemikalije i antioksidanse koji su dobri za srce. Osim toga, polifenoli u grožđu mogu pomoći u povećanju dobrog kolesterola. Antioksidansi u crnom grožđu (poput vitamina C, mangana i beta karotena) pomažu spriječiti slobodne radikale pa doprinosi smanjenju rizika od raka. Koristi crnog grožđa protežu se na zdravo srce, blistavu kožu i snažan imunološki sustav.
Deci-dva crnog vina
Za bolji život, veselije dane i bolje pamćenje – popijte tu i tamo, deci-dva crnog vina.
Zašto?
Smatra se da je crno vino bogat izvor fenolnih spojeva kao što je resveratrol. Ti spojevi djeluju kao antioksidansi i korisni su u borbi protiv raka, prema Nacionalnom institutu za rak.
Istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u časopisu Gene, ukazuje da bi crveno vino moglo biti korisno u prevenciji nastanka stanica raka. Nedavna istraživanja pokazuju da resveratrol koji se nalazi u crnom vinu i crvenom grožđu može pomoći u sprječavanju gubitka pamćenja koje dolazi s godinama.