Postoje ljubitelji povrća, ali i oni koji to nisu. I ne – ne mislimo na djecu, već i na odrasle koji većinu povrća i dalje ne mogu “smisliti”. No, sigurno znate koliko je ono dobro za vas pa ga isprobajte u ovim fora receptima!
Karfiol u pikantnom umaku
Potrebni sastojci (prilagodite ih broju osoba):
- jedan karfiol
- začini po želji: sol, papar, crvena paprika, chilli, kumin, kurkuma, vlasac, češnjak, luk
- glatko brašno
- mlijeko
Karfiol narežite na manje “glavice” i operite. Stavite ga kuhati na nekoliko minuta u vrelu vodu. Za to vrijeme u posudi pomiješajte brašno i začine te dodajte mlijeko dok ne dobijete smjesu malo gušću nego za palačinke. Prokuhani karfiol prelijte smjesom i stavite na 20-ak minuta u pećnicu na 200 stupnjeva. Možete i izbaciti chilli ako želite blagu verziju ili ako će i mališani jesti, posebice ako nisu ljubitelji povrća.
Indijske pakore
Potrebni sastojci:
- 250 gr brašna od slanutka
- pola žličice praška za pecivo
- začini: kumin, mljevena crvena paprika, po želji chilli, papar, kumin, mljeveni korijander, malo soli
- po potrebi vode
- povrće: pola male glavice karfiola, 1 manji ljubičasti luk, 2 mlada luka, 2 šake mladog špinata, sve sitnije isjeckano
Suhe sastojke umutite s vodom koliko je potrebno da dobijete malo gušću smjesu nego za palačinke. U to dodati povrće da ga prekrije cijela smjesa. Ako je smjesa suha ili ima previše povrća, po malo dodajte još brašna i vode da je sve pokriveno. Smjesu vadite žlicom i pržite na vrućem ulju (idealno u tavi od woka, ali može i neka druga dublja tava). Pržite oko 4 komada u jednoj turi kako se ulje ne bi ohladilo, okrećite do zlatno – smeđe boje (cca 4 minute). Stavljajte na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak ulja. Izuzetno su ukusne uz umak od grčkog jogurta i pesta.
Povezano: Popularni avokado zamijenio je – slanutak! Evo kako ga konzumirati osim u hummusu
Povrće sa sirom
- 2 mrkve (klasične ili baby), 1 luk, 2 češnja češnjaka, malo karfiola, brokule i drugog povrća po želji
- oko 300 gr krumpira
- začini: mješavina povrća, papar, bosiljak, crvena paprika
- malo mlijeka
- 2 jaja
- ribanog sira po želji (recimo Gauda ili Mozzarella)
Povrće (osim krumpira) narežite na ploške/krupnije komade i kratko prokuhajte u vreloj slanoj vodi. Krumpir narežite na ploške. Kad ste prokuhali povrće dodajte ga na tavu na prethodno prijani luk i začinite. U zdjelu za pećnicu koju ste prethodno nauljili složite krumpir na ploške i na njega ostatak povrća. Prelijte pomiješanim jajima, mlijekom i sirom. Pecite oko pola sata na 200 stupnjeva. Ovo je idealan prilog mesu ili kao samostalni obrok. Odobrili ljubitelj povrća, a i oni koji to nisu!