Receptura za izradu prirodne paste za zube aromaterapeuta Saše Radulovića oduševit će ne samo zube, već i cijelu usnu šupljinu!
Saznajte kako je napraviti u svega nekoliko koraka. U nastavku je receptura za izradu prirodne paste za zube uz koju ćete jednostavno, zdravo i povoljno doći do svoje omiljene paste.
Kupiti ili napraviti pastu? Napraviti, dakako! 🙂 Zašto? Zato što se sve više ljudi okreće prirodnoj kozmetici i njenoj kućnoj izradi jer nam naša tijela šalju sve više upozoravajućih poruka. Sve je više alergijskih reakcija na razne aditive i parabene što dokazuju i znanstvena istraživanja.
Posljednjih nekoliko godina postavlja se pitanje jesu li komercijalne paste za zube vjerodostojne i zdrave za naše zube – fluorid, SLS, saharin, triklosan, umjetne boje i mirisi/okusi…hm!? Odgovor se nekako nameće sam od sebe, zar ne?
U izradi prirodne kozmetike najvažnije je koristiti kvalitetne i provjerene proizvode. Sve što vam treba za izradu paste za zube možete kupiti u gradu. Zatreba li vam savjet oko kupnje, slobodno se javite nakon što vam Google nije uspio dati odgovore.
Povezano: Prednost prirodnih pasti za zube koje možete izraditi kod kuće
Receptura za izradu prirodne paste za zube
- Izvažite 30 grama kaolina (bijela glina) i 15 grama kalcij karbonata.
- U drugoj čašici izvažite 2 grama natrij hidrogenkarbonata (soda bikarbona) i 25 grama hidrolata paprene metvice (odličan osvježavajući izbor za pastu za zube).
- Miješajte dok se soda bikarbona ne otopi.
- Dobivenu tekućinu prelijte preko suhih sastojaka koji se nalaze u prvoj čašici
- Miješajte do glatke teksture poput paste.
- Na kraju dodajte žličicu kokosovog ulja (maslaca) i kapnite 2-4 kapi odabranog eteričnog ulja (npr. paprena metvica).
- Učini li vam se da je dobivena smjesa previše gusta (suha), dodajte još malo hidrolata.
Imate li potrebe za protuupalnim, antiseptičnim i za cijelu usnu šupljinu blagotvornim dodatkom, sjetite se dodati malu žličicu praha NEEMA. To je jedna od najpoznatijih indijskih biljaka koja se koristi u svrhu liječenja već više od 5000 godina. Oprez u doziranju zbog gorkastog okusa!
Dobivenu pastu pohranite u staklenku s poklopcem, čuvajte u hladnjaku i potrošite kroz 15-20 dana. Uživajte! 🙂
Autor: Saša Radulović, aromaterapeut