Trend ljepote popularan na TikToku, nazvan “carrot tan”, tvrdi da ćete konzumiranjem tri mrkve dnevno dobiti prirodnu preplanulost.
Ali, može li vam to zaista dati prirodni sjaj? I je li zdravo?
Zašto bi mrkva utjecala na ton vaše kože?
Karotenoidi su prirodni pigmenti koji voću i povrću daju crvenu, narančastu i žutu boju. Možete o njima razmišljati kao o prirodnoj boji.
Postoji mnogo karotenoida, uključujući lutein, likopen, alfa-karoten i beta-karoten. Beta-karoten je karotenoid odgovoran za živopisnu narančastu boju mrkve.
Kada se hrana koja sadrži beta-karoten probavi, posebne stanice u crijevima razgrađuju ga na dvije molekule retinola (poznatog kao vitamin A). Ovaj vitamin A se tada koristi u raznim važnim tjelesnim funkcijama kao što su vid, reprodukcija, imunitet i rast.
Tijelo kontrolira pretvorbu beta-karotena u vitamin A prema svojim potrebama. Dakle, kada tijelo ima dovoljno vitamina A, usporava ili zaustavlja pretvorbu beta-karotena u vitamin A.
Sav višak beta-karotena zatim se pohranjuje u jetri i masnom tkivu, izlučuje kroz stolicu ili uklanja putem znojnih žlijezda u vanjskom sloju kože. Tada se može dogoditi “preplanulost” kože. U medicini se to zove karotenodermija.
Karotenodermija daje vašoj koži žuti/narančasti pigment koji nije iste boje kao što biste dobili nakon sunčanja. Koncentriran je na dlanovima, tabanima i borama smijalicama u blizini nosa.
Mrkva nije jedina namirnica koja sadrži beta-karoten. Tamnozeleno lisnato povrće, neko (ne sve) žuto i narančasto povrće i voće također sadrže velike količine. Beta-karoten se također nalazi u peršinu, bosiljku, vlascu, čiliju u prahu, sušenim rajčicama i nekim dodacima prehrani.
O koliko mrkvi govorimo?
Nekoliko dana visokog unosa mrkve vjerojatno neće rezultirati promjenom boje kože.
Nisu provedena visokokvalitetna ispitivanja koja bi testirala odnos između broja pojedenih mrkvi dnevno i promjena boje kože ili drugih ishoda. Međutim, postoje dokazi da se karotenodermija pojavljuje kada razine u krvi postanu više od 250-500 µg/dL.
Jedan objavljeni slučaj (gdje istraživači govore o slučaju jednog pacijenta) otkrio je da je jedenje oko 3 kilograma mrkve tjedno (oko sedam velikih mrkvi dnevno) izazvalo promjene boje kože.
Drugi stručnjaci sugeriraju da biste trebali jesti najmanje deset mrkvi dnevno, barem nekoliko tjedana, kako bi došlo do promjene boje. Većini ljudi bi bilo izazovno konzumirati toliku količinu mrkvi.
Količina mrkve potrebna za promjenu boje kože također će ovisiti o sorti mrkve, njezinoj veličini i zrelosti, načinu pripreme (sirova ili kuhana) i jede li se mrkva s izvorom masnoće ili ne. Težina osobe i zdravlje probavnog sustava također će utjecati na količinu apsorbiranog beta-karotena.
Je li opasno jesti previše beta-karotena?
Vitamin A dolazi u dva glavna oblika, preformirani vitamin A i provitamin A.
Preformirani vitamin A aktivni je oblik vitamina A koji se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, uključujući jetru, ulje riblje jetre, žumanjke i mliječne proizvode. Kada jedete ove namirnice, preformirani vitamin A je već spreman za upotrebu u tijelu.
Spojevi provitamina A (uključujući beta-karoten) su prekursori vitamina A. Spojevi provitamina A moraju se pretvoriti u aktivni vitamin A unutar tijela.
Preformirani vitamin A može biti toksičan ako se konzumira u velikim količinama. Međutim, spojevi provitamina A ne uzrokuju toksičnost vitamina A kod ljudi jer tijelo strogo regulira pretvorbu spojeva provitamina A u vitamin A. Iz tog razloga ne postoje preporučena ograničenja koliko beta-karotena osoba može sigurno konzumirati svaki dan.
Ipak, postoje neki dokazi da uzimanje suplemenata beta-karotena u visokim dozama (20 mg dnevno ili više) povećava rizik od raka pluća kod ljudi koji puše cigarete ili su ih pušili. To može biti posljedica promjena u kemijskim signalnim putovima.
Vijeće za borbu protiv raka stoga preporučuje izbjegavanje visokih doza dodataka beta-karotena (više od 20 mg dnevno), osobito ako pušite. Ovo se ne odnosi na cjelovite namirnice, pa bi ljudi koji puše trebali i dalje konzumirati voće i povrće koje sadrži beta-karoten.
Povezano: Za bolje sutra, uvrstite u prehranu tikvice, patlidžan i mrkvu
Zašto biste trebali ciljati na raznovrsno povrće?
I dalje možete koristiti hranu kako biste izgledali sjajno, bez fokusiranja na jedenje mrkve. Uključivanje raznovrsnog šarenog povrća, posebno onog bogatog karotenoidima, u vašu prehranu može potaknuti prirodni sjaj i blago poboljšanje tona kože.
Umjesto prerađene hrane, velika raznolikost svježeg povrća pruža različite hranjive tvari, a neke mogu sadržavati ono što drugima nedostaje. Stoga je važno imati uravnoteženu prehranu koja ne ovisi o jednoj vrsti povrća.
Bez obzira koliko mrkvi jedete dnevno, važno je zaštititi svoju kožu kremom za sunčanje kada izlazite van.
Autorice: Lauren Ball, profesor zdravlja i dobrobiti zajednice, Sveučilište Queensland i Emily Burch, ovlašteni dijetetičar i predavač, Sveučilište Southern Cross
Uz odobrenje autora, ovaj je članak je preveden s The Conversation.