Sol je najčešći oblik natrija i dodaje se hrani tijekom proizvodnje, kuhanja kod kuće ili za stolom kako bi se poboljšao okus ili produžio rok trajanja.
Većina ljudi je čula savjet da se smanji unos soli. To je zato što je visok unos natrija povezan s visokim krvnim tlakom, glavnim faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti, srčane i moždane udare.
Stoga je prije nekog vremena, naslov “Razbijeni mitovi o hrani: mliječni proizvodi, sol i odrezak ipak mogu biti dobri za vas” morao privući pozornost. U istraživačkom članku na kojem se temelji ovaj naslov, autori su ispitali jesu li savjeti za znatno smanjenje unosa natrija potkrijepljeni čvrstim dokazima.
Pretpostavka članka je da je trenutni savjet o ograničavanju konzumacije natrija na 2,3 grama dnevno za većinu ljudi dugoročno neostvariv. Također tvrdi da nema dovoljno kvalitetnih dokaza koji pokazuju da niži unos soli smanjuje rizik od srčanih udara i moždanih udara. Autori sugeriraju da je trenutačni globalni unos natrija, koji se kreće od 3-5 grama dnevno, povezan s najnižim rizicima od srčanih udara, moždanih udara ili prerane smrti. Također tvrde da se srčani udari i moždani udari povećavaju samo kada je unos natrija viši ili niži od ovih vrijednosti.
Međutim, postoje brojne kontroverze oko ovih tvrdnji, a postojeći savjeti o ograničavanju unosa soli ostaju. Pogledajmo pobliže neka od pitanja povezanih s ovim tvrdnjama, kao i važna istraživanja koja su autori propustili.
Većina nas bi mogla smanjiti unos soli
Jedna čajna žličica soli teži oko 5 grama i sadrži 2 grama natrija.
Australci konzumiraju oko 3,6 grama natrija dnevno, što odgovara 9,2 grama (oko 2 žličice) kuhinjske soli. To je više od predloženog cilja prehrane od 2 grama natrija (5 grama soli) dnevno i prihvatljivog unosa od 460 – 920 miligrama (1,3 – 2,6 grama soli) dnevno.
Unos natrija u Australiji sličan je unosu u ostatku svijeta. Podaci iz 66 zemalja, koje čine tri četvrtine svjetske odrasle populacije, pokazuju da je prosječna potrošnja natrija 3,95 grama dnevno i varira od 2,2 do 5,5 grama dnevno.
Da, moguće je smanjiti unos soli
Promjena ponašanja pojedinca dugoročno je izazovna, ali je moguća.
Sustavni pregled prehrambenih intervencija za smanjenje unosa soli iz 2017. godine je utvrdio da individualno savjetovanje o prehrani može smanjiti unos soli osobe za oko 2 grama dnevno (što odgovara 780 mg natrija) tijekom razdoblja do pet godina.
Strategije koje se primjenjuju na razini populacije, uključujući reformulaciju proizvedene hrane s nižim razinama soli, poboljšano označavanje i edukaciju putem masovnih medija bile su još učinkovitije u nekim regijama, smanjujući prosječni unos soli za oko 4 grama dnevno u Finskoj i Japanu.
Autori najnovijeg rada ističu nedostatak istraživanja u populaciji koje bi pokazale postizanje unosa natrija u prehrani manjeg od 2,3 grama dnevno.
No, to ne uzima u obzir izazove u provođenju takvih studija da se to testira, niti važnost smanjenja unosa natrija u odnosu na ono što obično konzumirate.
Smanjenje soli smanjuje rizik od srčanih bolesti
Nedavno objavljeno randomizirano ispitivanje provedeno u 600 sela u ruralnoj Kini pokazuje da smanjenje unosa soli može smanjiti rizik osobe za kardiovaskularne bolesti, srčani udar i moždani udar.
Studija je uključila više od 20.000 ljudi s visokim krvnim tlakom koji su ili imali povijest moždanog udara ili su bili stariji od 60 godina. Jedna grupa je nasumično odabrana da koristi zamjenu za sol kako bi smanjila unos natrija. Druga skupina nastavila je koristiti običnu sol. Obje su skupine praćene tijekom pet godina. Intervencija je dovela do smanjenja natrija izlučenog urinom (što ukazuje na pridržavanje) i smanjenja krvnog tlaka.
Stopa bilo kojeg značajnog kardiovaskularnog događaja, uključujući srčani udar, bila je 13% niža među onima u skupini koja je uzimala zamjensku sol u usporedbi s grupom koja je uzimala običnu sol. Stopa moždanih udara bila je 14% manja.
Ovo ispitivanje pokazuje dobrobit smanjenja unosa natrija hranom, bez obzira na određeni dnevni cilj.
Je li rizično imati premalo soli?
Ljudi trebaju natrij za održavanje bitnih tjelesnih procesa poput volumena tekućine i stabilnosti stanica. Razine natrija su uravnotežene kroz osjetljiv sustav hormona, kemijskih procesa i živaca kako bi se osiguralo da se da se višak natrija izluči urinom.
Postoje proturječni dokazi o zdravlju srca kada imate vrlo niske unose natrija. Neki su istraživači sugerirali da postoji odnos u obliku slova J, gdje i niski i vrlo visoki unos povećava rizik od loših ishoda (kraj slova “J”), dok je najmanji rizik u širokom srednjem dijelu unosa soli (krivulja u “J”).
Krivulja u obliku slova J u nekim studijama o soli i krvnom tlaku može se objasniti problemima kao što su pogreška mjerenja, slučajna varijacija, druge razlike (u dobi, spolu, pušačkom statusu ili socioekonomskom statusu), postojeći prehrambeni obrasci ili drugi zdravstveni problemi, interakcije između znatnog smanjenja unosa natrija i tjelesnih fizioloških puteva koji reguliraju krvni tlak.
Ili se to može objasniti obrnutom uzročno-posljedičnom vezom, gdje ljudi uključeni u studiju prijavljuju nizak unos natrija jer im je već savjetovano da slijede dijetu s malo soli prije nego što su se uključili u ispitivanje.
Dok čekamo dodatna istraživanja koja će objasniti nesuglasice povezane s krivuljom u obliku slova J, dokazi nedvojbeno pokazuju da niži unos natrija, u usporedbi s višim unosom, dovodi do značajnog smanjenja krvnog tlaka.
Povezano: 14 namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama koje su važne za očuvanje zdravlja
Autorica: Clare Collins, Laureat profesor nutricionizma i dijetetike, University of Newcastle
Uz odobrenje autorice, ovaj je članak je preveden s The Conversation.