Već više od 20 godina, pisac i istraživač National Geographica Dan Buettner putuje svijetom kako bi pronašao najdugovječnije ljude te proučio mjesta na kojima žive i kakvim životom žive.
Tijekom vremena došao je do pet točaka s najvišim stopama živih stogodišnjaka koje je nazvao Plavim zonama. Zone dugovječnosti koje je do danas otkrio su: Ikaria (Grčka), Okinawa (Japan), Sardinija (Italija), Nicoya (Kostarika) i Loma Linda (Kalifornija). Buettner je posvetio svoj život razumijevanju tajni ovih populacija koje žive neobično dugo. Kako bi podijelio te tajne najdugovječnijih ljudi. I kako ističe vezano za svoja istraživanja dugovječnosti: “To nije izbjegavanje smrti. To je učenje kako živjeti.”
To su većinom mjesta na kojima su se navike koje produljuju dugovječnost prenosile generacijama i ukorijenjene su u lokalnoj kulturi, kao i mjesta na kojima okoliš prirodno potiče ljude da čine ono što promiče dug život.
Tajne najdugovječnijih ljudi
Svaka epizoda fokusira se na jedno područje i ljude koji tamo žive. Ovih pet mjesta ima neke zajedničke točke – prehranu baziranu na cjelovitoj biljnoj hrani, prirodno kretanje, jednostavan život sa svrhom i stavljanje obitelji na prvo mjesto što potiče dugovječnost i zdravlje. Važno je naglasiti da u tim populacijama nema društvenih medija i tehnoloških utjecaja.
“Ali mogu vam reći da najdugovječniji dobivaju 95 posto svojih kalorija iz biljaka, a samo 5 posto iz životinjskih proizvoda. Suprotno onome što kaže paleo ili Atkinsova dijeta, ti ljudi zapravo jedu hranu bogatu ugljikohidratima. Oko 65 posto njihove prehrane čine cjelovite žitarice, grah i škrobni gomolji. Bez obzira kamo idete, međuobrok izbora su orašasti plodovi. Ljudi koji jedu orašaste plodove žive dvije do tri godine duže od onih koji ne jedu orašaste plodove. Ali zapamtite, oni se kreću cijelo vrijeme, ne sjede za stolovima, u automobilima, ne gledaju TV.” (1)
1. Prirodno kretanje
U zapadnom svijetu ljudi su tijekom dana neaktivni – sjede za radnim stolom, sjede u automobilu, idu pokretnim stepenicama… sve potiče na neaktivnost. Ljudi u Plavim zonama ne vježbaju, ali žive u okruženjima u kojima su potaknuti da se kreću prirodno. Tako se u selu stogodišnjaka u Italiji mještani svakodnevno penju strmim ulicama pa troše više energije što se povezuje s dugovječnošću. Na Okinawi imaju svoje vrtove u kojima se stalno kreću. Buettner ističe da vježbanje u teretanama nije jednako vrijedno kao prirodno kretanje.
2. Zdrava prehrana
U svakoj Plavoj zoni prevladava različita hrana, ali je zajedničko da jedu cjelovitu hranu biljnog podrijetla, ne prejedaju se, ne žure kad jedu. Ne konzumiraju rafinirani šećer i prerađene proizvode, a na njihovim jelovnicima nije istaknuto meso. Većina stanovnika plavih zona konzumira voće i povrće lokalnog podrijetla, uzgojenog organski, bez pesticida. Buettner se nada da će svi koji gledaju seriju i slušaju izravno ljude koji žive načela dugovječnosti bolje razumjeti kako i zašto žive tako dugo i osjetiti se nadahnutima da usvoje slična ponašanja.
Također otkriva da jedan jednostavan međuobrok može imati veliki utjecaj na vašu dugovječnost – a to su orašasti plodovi, posebno orasi koji se povezuju s duljim životnim vijekom, vjerojatno zbog visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina u orašastim plodovima.
3. Zajedništvo i krug zdravih prijatelja
Dugovječnost stanovnika Plave zone pruža dodatne dokaze da vas jake društvene veze i osjećaj zajedništva duže održavaju na životu. Oni stavljaju svoje obitelji na prvo mjesto i drže ostarjele roditelje u blizini. Plave zone poštuju i cijene starije, ta ljubav i briga sigurno su čimbenik duljeg života. Osim toga, ističe se da je važno okružiti se ljudima koji će u vama jačati zdravo ponašanje. Primjerice, dobro je u društvu imati vegana koji će vas naučiti kako jesti biljnu hranu i/ili osobu koja se voli prirodno kretati pa će vas poticati na kretanje i slično.
4. Romantično partnerstvo
Romantično partnerstvo je česta pojava među najdugovječnijim ljudima. Tijekom snimanja serije Buettner je otkrio da romantika može biti posebno važan dio dugovječnosti. Toga je postao svjestan na otoku Ikaria gdje je shvatio da moć sretnih, predanih partnerstava može dovesti do duljeg i ispunjenijeg života.
5. Osjećaj svrhe
Pripadnici dugovječnih populacija žive život sa svrhom. Znaju zašto ujutro ustaju. Znaju svoju svrhu i žive prema njoj.
Mjesta na kojima žive najdugovječniji ljudi
Ikaria (Grčka)
Ikaria je prekrasan otok tirkizne boje mora gdje su generacije ljudi živjele na način da su bili samodostatni, sami su proizvodili sve što im je trebalo. Njihova je prehrana jednostavna, ali zdrava. Buettner nam pokazuje i pčelinjake na Ikariji gdje se proizvodi najzdraviji med. Pokazuje nam i tradicionalni način proizvodnje vina. Stanovnici piju zdrave samonikle čajeve poput kadulje, žive opuštenim životom.
Okinawa (Japan)
Najstariji otočani pričaju o spokojnom životu motiviranom osjećajem svrhe koji nazivaju Ikigai. Stanovnici redovito uživaju u jelima s velikim biljnim udjelom. Imaju svoje vrtove u kojima uzgajaju zdravu kranu, i što je vrlo važno, u njima se kontinuirano kreću. Imaju grupe za međusobnu podršku, imaju svoju svrhu. Ono što im je vrlo važno, ne prakticiraju jedenje do sitosti, nego prestanu s jelom kada su na otprilike 80% sitosti. Značajna namirnica na Okinawi je slatki krumpir s visokim udjelom beta-karotena.
Sardinija (Italija)
Stanovnici se u svakodnevnim šetnjama penju strmim ulicama, uvijek nađu vremena za večeru s obitelji i prijateljima. Muškarci u ovoj plavoj zoni poznati su po svom smislu za humor. Okupljaju se na ulici svako poslijepodne kako bi se nasmijali jedni drugima. Smijeh smanjuje stres, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Možda je upravo to pojašnjenje činjenice da je tamo jednak broj žena i muškaraca koji su prešli stotu, dok u ostatku svijeta na jednog stogodišnjaka dolazi čak pet žena koje dožive istu dob.
Tajna njihove dugovječnosti je i u mediteranskoj prehrani za koju se zna da je jedna od najzdravijih na svijetu. Na Sardiniji rade kruh od kiselog tijesta, ukvasan laktobacilom, koji zapravo smanjuje inzulinski odgovor na obrok.
Nicoya (Kostarika)
Stanovnici imaju određenu životnu svrhu “plan de vida” koju prate. Kreću se, od ranog jutra puno rade, popodne opušteno odmaraju. Stote su tamo nove sedamdesete, jer stogodišnjaci izgledaju kao sedamdesetogodišnjaci. Znaju se i zabavljati. U plavoj zoni Kostarike koriste gotovo savršenu kombinaciju hrane – kukuruz, grah i tikvice – što osigurava sve proteine potrebne za život.
Loma Linda (Kalifornija)
Loma Linda je mjesto u kojem živi zajednica adventista. Oni su potpuno drukčiji od ostalih Amerikanaca – njeguju zdrave prehrambene navike, poput vegetarijanstva, ne piju alkohol i ne puše. U prehrani su zastupljene cjelovite žitarice, mahunarke, voće, povrće i orašasti plodovi. Buettner naglašava važnost jedenja jedne šake orašastih plodova svakog dana kako biste povećali svoje šanse za duži život.
Svakako se isplati pogledati ovaj dokumentarac na Netflixu i vidjeti kako druge kulture žive i što im omogućuje da žive duže. Serija pruža priliku da primijenimo specifične savjete iz različitih regija u vlastitom životu. U posljednjem nastavku serije Buettner odlazi u Singapur koji vidi kao model za stvaranje dodatnih Plavih zona kroz infrastrukturu i politiku. Tako ističe da je vlada Singapura uvela primjerice ograničenja za slatka pića poput gaziranih sokova.
Ono što također ističe je da se i na tim mjestima stvari mijenjaju s novim generacijama koje usvajaju nezdrave životne navike. Dakle, ako naučite kako živjeti, živjet ćete dug i zdrav život.
Izvori:
(1) The Blue Zones Solution: Secrets of the World’s Healthiest People – 9 Questions for Dan Buettner
(2) “Live to 100: Secrets of the Blue Zones”, dokumentarna serija na Netflixu