Priprema tortilja nije zahtjevna, a trud se svakako isplati jer je to jelo koje će obožavati svi članovi obitelji. Domaće je domaće i nema tortilja koje se mogu usporediti s domaćim tortiljama.
Možda imate naviku kupovati tijesto za tortilje u dućanu jer je jednostavnije nego ih peći. Međutim, ako još niste probali domaće tortilje, ne znate što propuštate. Dodatni trud oko pripreme opravdan je okusom i teksturom jer su domaće tortilje daleko ukusnije od onih iz trgovine koje nisu ni slične pravim – domaćim! Dakle, ako želite tortilje najboljeg okusa, uložite malo truda. Nakon što kušate ovaj jednostavan recept za tortilje, kupovne vam više neće biti opcija.
Tijesto za domaće tortilje
Sastojci:
500 g glatkog pšeničnog brašna (prema želji možete pripremati i od nekog drugog, primjerice integralnog)
50 g maslaca ili još bolje, maslinovo ulje
Oko ½ žličice soli
Priprema:
1. U posudu dodajte brašno i sol te promiješajte. Zatim dodajte naribani maslac ili maslinovo ulje. Polako dodajite toplu vodu dok nastavljate miješati (trebat će vam oko 250 ml tople vode). Mijesite tijesto sve dok više ne bude ljepljivo. Kada je gotovo, pokrijte ga krpom i ostavite da miruje pola sata kako biste ga mogli lakše razvijati.
2. Komad po komad tijesta zarolan u lopticu (veličine otprilike marelice) razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini u tanku okruglu tortilju promjera oko 20 cm. Tijesto treba razvaljati ravnomjerno, uključujući i rubove. Pazite da bude što tanje.
3. Zagrijte tavu. Tavu ne treba uljiti. Pecite tortilju sa svake strane minutu do dvije dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Tijekom pečenja će se napuhivati i to je u redu. Slažite ih na tanjur i prekrijte folijom do serviranja.
Punjenje za tortilje
Tortilje možete puniti bilo čime. Sve ono što volite ili imate doma u trenutku pripreme možete narezati i staviti na stol. Članovi obitelji će uživati u slaganju tortilja.
Prijedlog punjenja:
- domaći tartar umak (gotov za 5 min – narežite malo ljubičastog luka na kockice, nekoliko kiselih krastavčića na kockice, dodate vrhnje i majonezu u istom omjeru, malo soli i malo suhog peršina – promiješajte i uživajte u laganom okusu)
- pileći file narezan na prutiće propržite na laganoj vatri u wok tavi (posolite i dodajte čili prema želji).
- šampinjoni prženi u wok tavi
- ribani sir po izboru
- zelena salata sitno narezana ili matovilac
- crvena paprika narezana na male kockice.
Svoju omiljenu kombinaciju za punjenje birajte sami. Možete dodati bilo što – različite meksičke umake, rajčicu svježu ili umak od rajčice, grah, kukuruz šećerac, naribanu svježu mrkvu, avokado narezan na kockice ili tanje ploške, šunku, pršut… mogućnosti su zaista neograničene. Prema želji možete pripremati vegetarijanske ili veganske tortilje.
Tortilje prema želji možete i zapeći, primjerice one punjene bolonjezom. Umotajte ih kao palačinke, složite u pekač, prelijete ih bešamelom i naribanim sirom i zapecite. Dobar tek!
Povezano: Tortilje s piletinom i povrćem na 3 načina