Želite li svoj “slatki stol” ovih blagdana obogatiti nečim drugačijim, božićni kuglof s jabukama i orasima upravo je to – spoj tradicije i modernog. Mirisan i sočan, okusa koji se pamti, raspametit će svakoga gosta!
Ovaj božićni kuglof bit će zvijezda svakog blagdanskog stola, evo kako ga pripremiti
Kada tražite odmak od klasičnih kolača, a želite imati ukusan desert, ovaj božićni kuglof pravi je izbor. Voljet će ga i mali i veliki, može se čak i zamrznuti, a okus je jednak i do nekoliko dana kasnije. Izvrstan je topal i hladan, prija uz kavu i čaj. Osim okusom, neodoljiv je i izgledom!
Potrebni sastojci
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml ulja
- 300 g ribanih jabuka
- 150 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 g griza
- malo cimeta
- 100 g sjeckanih oraha
- 100 g grožđica
- mljeveni šećer za posip
Priprema
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje, još mutiti, zatim dodati brašno, prašak za pecivo, cimet i griz. Sve sjediniti mikserom. Potom žlicom ili špatulom umiješati jabuke, sjeckane orahe i grožđice. Smjesu istresti u dobro podmazan i pobrašnjen kalup. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta na temperaturi od 175°. Isključiti i ostaviti još nekoliko minuta u pećnici. Posuti šećerom u prahu i narezati na kriške željene veličine.
Osim šećera u prahu, kuglof možete ukrasiti i glazurom za još posebniji dojam.
Sastojci za glazuru
- 1/2šalice šećera
- 2 žlice maslaca
- 3 žlice mlijeka
- 1 žličica vanilije
- 1 šalica šećera u prahu
- po želji malo krupno sjeckanih oraha za ukrašavanje
Smeđi šećer, maslac i mlijeko stavite u tavu da se kuha dok se ne otopi, oko 1 minutu. Skinite posudu s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, zatim šećer u prahu. Miješajte zajedno sve dok se smjesa u potpunosti ne sjedini. Ako je potrebno, procijedite glazuru kroz fino cjedilo kako biste uklonili bilo kakve kvržice nastale šećerom u prahu. Pričekajte oko 5 minuta da se smjesa malo zgusne, ali i dalje mora bit tekuća. Prelijte je po kuglofu, a po želji posipajte i još malo oraha.
Bonus savjet: ovako pripremljen kuglof može biti predivan poklon za drage osobe ili kada ne želite u goste “praznih ruku”. Stavite ga na ukrasni pladanj i omotajte celofanom uz prigodnu poruku.
Uživajte u mirnim, toplim, ukusnim i mirisnim blagdanima s najmilijima!