Jela iz pećnice omiljeni su način pripreme hrane brojnih suvremenih žena. Jelo ubacite u pećnicu i to vrijeme iskoristite na bolji način!
Jela iz pećnice odlična za brze obroke ili dolazak gostiju
Vrijeme koje se utroši na stajanje nad štednjakom ili stalno vraćanje i provjera, može se iskoristiti puno bolje. Recimo za pripremu stola, čišćenje, razgovor s ukućanima, plaćanje računa ili jednostavno – odmaranje. Ova jela iz pećnice jednostavno se pripremaju, a rezultat je preukusan doručak, ručak ili večera!
Meksičke košarice
Ono što je super kod ovog jela je što sve možete unaprijed pripremiti i samo ubaciti u pećnicu 20-ak minuta prije željenog obroka. Potreban vam je kalup za muffine (klasičan od 12 utora) i:
- 3 tortilje
- jedna pileća prsa ili drugo meso po želji
- ljubičasti luk
- crvena i zelena paprika
- ribani sir po izboru
- začini: sol, papar, kumin, crvena paprika, češnjak, po želji chilli
Na uobičajen način u klasičnoj tavi pirjajte meso i svo povrće te dodajte začine po želji i kušajte kada je gotovo. Potom uzmite okrugle tortilje (većeg primjera, oko 20 ili više cm) i narežite svaku na 4 trokuta. Lagano nauljite kalup za muffine i u svaki utisnite trokut od tortilje. Odrežite malo vrhove koji jako strše. Potom stavite pripremljenu smjesu i na vrh naribajte sir po izboru. Pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Prije služenja na vrh posipajte sitno nasjeckani mladi luk. Poslužite uz umak od vrhnja i jogurta, salsu ili umak od avokada.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jaja na “en cocotte” način
Odlično jelo za bogati doručak ili brunch. Potrebne su vam male zdjelice za pećnicu, po mogućnosti s poklopcem ili folija.
Sastojci za 1 osobu:
- 1 – 2 jaja
- sir sa začinima
- vrhnje za kuhanje
- sol i papar
- maslac
Maslacem namažite cijelu unutrašnjost i rubove zdjelice te ubacite jedno ili dva jaja. Dodajte sir sa začinskim biljem i žlicu vrhnja za kuhanje. Pokrijte poklopcem ili folijom. Pripremite na isti način sve zdjelice, ovisno za koliko osoba ih pripremate. Potom u dublji protvanj redajte sve zdjelice i ulijte vruću prokuhanu vodu da pokrije 2/3 zdjelice. To će pomoći da se jaja ravnomjerno pripreme. Ubacite u zagrijanu pećnicu na 200 oko 15-ak minuta. Izvadite i provjerite teksturu jaja lagano sa žlicom. Skratite ili produljite vrijeme pečenja, ovisno koliko jako skuhana jaja volite. Prije posluživanja pospite soli, paprom i sitno nasjeckanim mladim lukom. Obično se uz ovo jelo poslužuje prepečeni kruh kako bi se smjesa s jajima mogla mazati na njega ili vaditi žlicom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Aromatičan oslić
Za one dane kada vam se jede riba, nema lakše i jednostavnije od oslića.
Potrebni sastojci za 1 osobu:
- file oslića (svježi ili odmrznuti)
- jedan veći krumpir
- jedna manja mrkva
- jedan manji luk
- začini po želji
- pola limuna
- 3 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- bijelo vino
Upalite pećnicu na 190 stupnjeva i u protvanj stavite foliju te na nju oslić, začine, luk rezan na polukrugove i češnjak. Pokraj oslića poredajte luk narezan na okrugle tanke šnite i mrkvu. Sve polijte s malo vina i maslinovog ulja te par kapi limuna. Limun možete narezati na krugove pa isto staviti na oslić. Sve još malo začinite. Prekrijte drugom folimo i pecite 20-ak minuta. Potom otkrijte i zapecite još 10 do 15 minuta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.