Blagdani ne moraju biti glasni ili u velikom društvu da bi bili posebni. Intimna večera u dvoje možda je upravo ono čemu se veselite ovog Božića. Umjesto rezervacija u posljednji tren i skupocjenih menija, napravite luksuzni restoran u udobnosti vlastitog doma.
Posebna večera u dvoje
Za glavno jelo pripremite sočan svinjski ili juneći biftek oko kojeg ćete se malo više potruditi, a desert i predjelo pojednostaviti. Sve skupa neće vam oduzeti puno vremena, a uz lijepo serviran stol i pokoju svijeću, ova večera u dvoje će biti zaista posebna.
Predjelo: grisini omotani pršutom
Ovo predjelo pripremite 15-ak minuta prije početka večera. U protivnom će pršut smekšati grisine, a želite da ostanu hrskavi. Jednostavno uzmite grisin i omotajte tanku šnitu pršuta dijagonalno oko njega.
Glavno jelo: punjeni biftek
Blagdanske večere obično su posebnije i sadrže jela koja ne konzumiramo svakodnevno. Prilika je to i za isprobati neki novi recept kako biste ga znali pripremiti i za druge posebne prigode i proslave. Ovaj recept upravo je takav, jednom kada ga pripremite, rado ćete ga ponuditi ponovo. Priprema je jednostavna, samo slijedite navedene korake.
Potrebni sastojci:
- 1,5 kg svinjskog ili junećeg bifteka
- 2 kruške, sitno nasjeckane
- 2 srednje glavice ljubičastog luka
- 1 žlica maslaca
- sol i papar
- 2 šalice bijelog vina
- pola šalice mrvljenog plavog sira
- 3 grančice ružmarina
- kuharski konac
- 2 žlice maslinovog ulja
- pola šalice pilećeg temeljca
Ugrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Narežite kruške na kocke i ljubičasti luk na polumjesece. Potom u posudi koja je pogodna za pećnicu ugrijte na štednjaku maslac, dodajte luk, malo sori i papra. Pirjajte 2 minute često miješajući. U istu posudu potom dodajte kruške i bijelo vino. Kuhajte oko 12 minuta dok se vino ne reducira.
Za to vrijeme uzmite meso i odrežite ga po dužini na 2 dijela. Kada se umak reducirao prelijte ga preko obje polovice i rasporedite po dužini mesa. Na vrh stavite plavi sir i grančice ružmarina te potom na nekoliko mjesta zavežite kuhinjskim koncem, kao na fotografiji. Posolite i popaprite.
U istoj posudi gdje ste kuhali umak dodajte maslinovog ulja (bez prethodnog pranja posude). Kada se ulje zagrijalo, stavite pripremljeno meso na 2 do 3 minute da dobije boju te rotirajte da se zapeku i donja i bočne strane. Stavite poklopac ili foliju preko mesa te ubacite u pećnicu na još 15-ak minuta. Ako imate termometar za meso, ono mora pokazivati 60ak stupnjeva. Izvadite iz pećnice, premjestite na dasku za rezanje i ostavite 5 minuta da stoji. To će pomoći meso da ostane meko i sočno prije rezanja. Za to vrijeme u istu posudu gdje se meso peklo, bez prethodnog ispiranja stavite kuhati pileći temeljac. Tekućina bi se trebala reducirati i blago zgusnuti. Time prelijte meso prije posluživanja, a nakon što ste ga narezali i uklonili kuhinjski konac. Poslužite samostalno, uz salatu ili prilog od povrća/njoka.
Desert: affogato
Prije početka pripreme večere napravite kavu ili espresso i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada ste spremni poslužiti desert, u lijepe čaše stavite 1 – 2 kuglice sladoleda od vanilije, prelijte pripremljenom kavom i pospijte malinama ili ribanom čokoladom. Odmah poslužite!