Iako se ne čini tako, zimu je moguće provesti bez prehlada i pada imuniteta. No, potrebno je malo truda. Osim kretanja i boravka na svježem zraku, neophodno je konzumirati sezonsko voće i povrće. Uz njih postoje i “mali pomoćnici imuniteta” koji ga dodatno jačaju.
Što jesti zimi za očuvanje zdravlja i energije?
Hladniji dani stvoreni su za ukusne gastro užitke iako će se pravi gurmani požaliti na ograničeni izbor sezonskih namirnica. No priroda se pobrinula za sve, pa tako ono voće i povrće koje je dostupno je izrazito zdravo. Osim njega, tu su i druge “moćne” namirnice koje pridonose jačanju imuniteta. Evo koje je sve namirnice dobro jesti zimi za bezbrižno uživanje bez bolovanja.
Celer
Korjenasto povrće nepravedno je svoje mjesto našlo većinom u juhama. No ono je prepuno vitamina i odlično kao dodatak smoothieju, varivima ili kao zasebna zdrava grickalica uz kakav dip. U ovoj kategoriji posebno se ističe celer koji je odličan za jačanje živaca, moždanih funkcija, obnovu kože te poboljšanje imuniteta. Stoga ne čudi što je zadnjih godina izrazito popularan kao zaseban napitak koji se konzumira svakodnevno za smanjenje masnih naslaga. Pogodan je i za dijabetičare, a zbog široke primjene lako ga možete dodati u brojna jela. I na taj način konzumirati nekoliko puta tjedno. Za mališane (i one veće) kojima celer nije omiljen, možete ga “zakamuflirati” jer je odličan i za paniranje.
Povezano: Maline, kupine, borovnice – izuzetno vrijedni darovi prirode
Cikla
Cikla je zimsko povrće dobro poznato i korišteno još od antičkih vremena. A kako i ne bi kada je cikla poznata kao kraljica vitamina i čuvarica zdravlja. Redovita konzumacija utječe na regulaciju krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Kao i celer, pogodna je za dijabetičare i smanjuje nakupljanje masti u jetri. Odlična je i kada vam se jede nešto slatko, a zdravo. Dodajte je u smoothie, napravite domaću salatu od cikle ili je dodajte u pire krumpir.
Borovnice
Ponekad ono što je zdravo nije baš i najukusnije. Srećom, borovnice su i zdrave i vrlo ukusne. Odličan su dodatak mnogim desertima ili kao samostalni snack. Gotovo su jednako ukusne i svježe i zamrznute pa se lako pripremaju. Nutricionisti ih često preporučuju, a istraživanja pokazuju da borovnice imaju antioksidativna svojstva što ih čini velikim prijateljima našeg organizma i imuniteta. Volimo ih ljeti, a isto tako se preporučuju jesti zimi.