Bez obzira volite li juhe ili ne, kroz jesen i zimu ih obično češće konzumiramo. Ako su vam dosadile one u klasičnoj izvedbi, napravite nešto drugačije i vrlo ukusno. Osim što su napravljene od sezonskih namirnica, ove ukusne, guste juhe savršene su za ugrijati dušu i tijelo nakon napornog dana.
Jednostavne juhe uz koje ćete “preživjeti” hladne mjesece
Ove jednostavne juhe ne sadrže meso zbog čega su odlične i za vegane. Čak i ako ne možete zamisliti obrok bez mesa vjerujte nam da vam u ovim kombinacijama neće nedostajati.
Kremasta juha od rajčice
Potrebni sastojci:
- 4 kriške baguetta bez korice, narezanog na kockice
- 1 čaša nezaslađenog bademovog ili rižinog mlijeka
- 2 odvojene žlice maslinovog ulja
- 1 srednje veliki žuti luk, na tanko narezan
- 3 režnja usitnjenog češnjaka
- 1 žličica origana
- 1 konzerva oguljenih rajčica
- 1 žličica soli
- pola žličice papra
- 1 žlica octa od šampanjca (ovdje su video upute kako ga napraviti)
Natopite kruh u mlijeko na 5 – 10 minuta. U međuvremenu u loncu (ili još bolje – gusanoj posudi) zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk, češnjak i origano. Kuhajte povremeno miješajući 8 do 10 minuta. Potom dodajte konzervu rajčica i miješajte kako bi se one usitnile i jelo zagustilo (otprilike 15-ak minuta). Prebacite dobivenu juhu u blender, dodajte natopljeni kruh, sol, papar i još malo maslinovog ulja. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu, oko 1 minute. Vratite u lonac i umiješajte ocat od šampanjca. Poslužite vruće, ukrašeno s još origana i uz focacciu ili prepečeni kruh.
Povezano: Svi su poludjeli za mini banana palačinkama – gotove su za samo 20 minuta!
Juha od mrkve i leće
Za tanjure pune zdravlja u kojem će uživati cijela obitelj potrebni su sljedeći sastojci:
- 1 žličica mljevenog kumina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 čaše narezane i očišćene mrkve
- 3 velika crvena luka, sitno narezana
- 2 žličice svježeg đumbira, oguljenog i naribanog
- 2 žličice kurkume
- 4 čaše povrtnog temeljca
- 2/3 čaše crvene leće (iz konzerve ili prethodno natopljene i ocijeđene)
- 1, 5 čaša nezaslađenog kokosovog mlijeka (prethodno dobro promješanog)
- 1 i pol žlica soli
- 1/4 žlice crnog papra
- malo nasjeckanog lišća korijandera za posluživanja juhe
U loncu zagrijte ulje i dodajte luk i mrkve te pirjajte oko 6 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte đumbir, kumin i kurkumu te još 30-ak sekundi kuhajte. Dodajte temeljac i leću i pričekajte da tekućina prokuha. Smanjite vatru i kuhajte još 20ak minuta dok mrkva i leća nisu gotove.
View this post on Instagram
Potom u blender stavite tekućinu, ako treba malo po malo pošto će biti jako vruća. Dobivenu smjesu u obliku purea vratite u lonac, dodajte kokosovo mlijeko, čašu vode, sol i papar. Kuhajte još minutu, a potom poslužite vruće uz dodavanje listića korijandera.
Povezano: Isprobajte recept s kraljicom jeseni – sočan kolač od bundeve s glazurom od sira
Brokula i špinat u krem izvedbi
Za ovu rapsodiju zelenila potrebno vam je:
- 2 nasjeckana poriluka
- 4 žlice maslaca
- sol i papar
- 6 čaša povrtnog temeljca
- 2 čaše nasjeckane brokule
- 1 mali krumpir, oguljen i nasjeckan
- 5 čaša špinata
- čaša kiselog vrhnja
U lonac stavite maslac pa kad se otopi dodajte poriluk, dio soli i papra te kuhajte 4 do 6 minuta. Potom dodajte povrtni temeljac, brokuli i krumpir te kuhajte 18 do 22 minute dok povrće ne omekani. Umiješajte špinat i kuhajte dok ne uvene. Potom smjesu prebacite u blender dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu. Poslužite vruće uz žlicu kiselog vrhnja i malo papra za ukras.