Kuhanje je u zadnjih nekoliko godina postala jako trendi aktivnost. Food blogera i gastro influencera nikada nije bilo više. Osim što je rezultat povećan broj raznih fora pekara, food barova, kafića, sve više ljudi i samo kod kuće isprobava različita jela. Tako smo nekada kruh isključivo kupovali, a danas ga mnogi sami rade. Ista stvar je i sa sladoledom. Iako ima odličnih slastičarni diljem Hrvatske, nekad je najukusniji onaj napravljen u udobnosti vlastite kuhinje.
Domaći sladoled od pistacija koji je jednostavno WOW
Kako biste se i sami okušali u izradi sladoleda, donosimo provjeren recept za okus koji mnogima nije prvi izbor. No, upravo zato je ovaj domaći sladoled od pistacija poseban, a i jaaako ukusan. Vjerujemo da ćete ga spravljati više puta, čak i kada ljeto prođe. Odličan je i kada vam dođu gosti ili vas uhvati želja za slatkim. Voljet će ga i dječica, a ipak nam je draže dati im domaće pripremljene slatkiše, zar ne? Ovaj recept zahtjeva predanost u izradi, no neka vas to ne obeshrabri jer je rezultat itekako vrijedan truda. Najbolje od svega – ne treba vam aparat za sladoled, samo klasičan blender!
Potrebni sastojci:
- 220 grama tostiranog pistacija**
- 15 grama gustina
- pola žličice cijeđene naranče
- prstohvat cimeta i soli
- 120 grama šećera u prahu
- 120 grama punomasnog mlijeka
- 120 grama slatkog vrhnja s 35% mm (ili maksimalno % koliko možete naći) + 600 grama
- 2 žutanjka od velikih jaja
- 400 grama kondenziranog mlijeka (koje je stajalo u frižideru)
- 2 žlice kokosovog ulja ili drugog neutralnog jestivog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/8 žličice ekstrakta badema
- 2 žlice votke
**pistacije izvadite iz ljuskica i potopite u prokuhanu vodu 10 – 15 minuta. Nakon toga ocijedite, isperite pod vodom i čistom krpom ili ručnikom trljajte kako bi se maknule ljuskice (time ćete dobiti što zeleniju boju sladoleda. Potom ih pecite 15 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva kako bi se osušili.
Postupak:
U blender ubacite pistacije, gustin, sok od naranče, cimet, sol, šećer u prahu, mlijeko, 120 g slatkog vrhnja i žutanjke. Miksajte dok ne dobijete smjesu nalik na gusti smoothie.
Prebacite smjesu u zdjelu i na srednje jako vatri kuhajte konstantno miješajući špatulom, dok se ne pojave mjehurići. Tako će se skuhati žumanjci i gustin. Prebacite kuhanu smjesu u drugu zdjelu i dodajte kondenzirano mlijeko, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, ekstrakt badema i votku. Miješajte dobro špatulom dok se smjesa ne poveže. Stavite u frižider na 2 do 3 sata da se dobro ohladi.
Ostatak od 600 grama slatkog vrhnja miksajte u posudi dok ne dobijete čvrsti šlag (po malo miksajte jer predugo miksanje utječe na teksturu). U dobiveni šlag umiješajte ohlađenu smjesu iz frižidera. Dodajte u 3 puta, miješajući između svake. Potom ponovo miksajte dok ne dobijete “fluffy” smjesu. Prebacite u posudu ili više njih (dobivena smjesa odgovara 2 litre sladoleda) i stavite u zamrzivač. I to je to!
Posluživanje
Kako bi maksimalno uživali u okusu, sladoled ostavite na sobnoj temperaturi 10-ak minuta prije posluživanja. Cimet, ekstrakt vanilije, badem i sok od naranče savršeni su dodaci koji će izvući svu aromu iz pistacija. Ovaj domaći sladoled od pistacija najbolje prija uz preljev od bijele čokolade, biskvit s limunom ili lagani kolač od kreme s vanilijom. Naravno, jednako je ukusan i sam, sa žlicom, ravno iz kutije!