Istraživanje čiji su nalazi objavljeni u časopisu BMC Public Health otkrilo je da je konzumiranje kave s kofeinom i bez kofeina povezano sa smanjenim rizikom od obolijevanja od kronične bolesti jetre i povezanih oštećenja.
Istraživači sa sveučilišta u Southamptonu i Edinburghu otkrili su kako je konzumiranje bilo koje vrste kave povezano sa smanjenim rizikom od obolijevanja i umiranja od kronične bolesti jetre u usporedbi s nekonzumiranjem kave. Zaključili su i kako se najveća korist iz kave dobiva ispijanjem tri do četiri šalice kave dnevno.
Autori su proučili podatke istraživačkog resursa UK Biobank koji se odnose na 495.585 sudionika istraživanja koji konzumiraju kavu. Praćeni su tijekom gotovo 11 godina kako bi se vidjelo tko je od njih obolio od kronične bolesti jetre i povezanih oštećenja jetre.
„Kava je dostupna brojnim ljudima, a koristi koje smo vidjeli tijekom istraživanja ukazuju na to da bi se potencijalno mogla koristiti u preventivnom liječenju kronične bolesti jetre. To bi moglo biti posebno važno za zemlje s nižim prihodima i lošijom zdravstvenom zaštitom, a u kojima postoji veliki broj slučajeva kronične bolesti jetre“, istaknuo je Dr. Oliver Kennedy, vodeći autor istraživanja.
Povezano: Istraživanje potvrdilo – kava pomaže u borbi protiv pretilosti
Rezultati istraživanja
78 posto sudionika konzumiralo je mljevenu ili instant-kavu s kofeinom ili bez njega. Njih 22 posto nije pilo nikakvu kavu. Za trajanja istraživanja, zabilježeno je 3.600 slučajeva kronične bolesti jetre, uključujući i 301 smrt. Nadalje, zabilježeno je 5.439 slučajeva kronične bolesti jetre ili steatoze (masna jetra). Zabilježena su i 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma, što je vrsta raka jetre.
U usporedbi s onima koji ne piju kavu, kod kavopija je zabilježen:
- 21 posto niži rizik od kronične bolesti jetre
- 20 posto niži rizik od kronično bolesne ili masne jetre
- 49 posto niži rizik od smrti uzrokovane kroničnom bolesti jetre.
Najveća korist zabilježena je u skupini koja je pila mljevenu kavu koja sadrži visoke razine sastojaka kaveola i kafestola. Za njih se zna da djeluju protiv kronične bolesti jetre kod životinja.
Instant-kava, koja ima niske razine kaveola i kafestola, također je povezana sa smanjenim rizikom od kronične bolesti jetre. Iako je smanjenje rizika manje nego u slučaju mljevene kave, istraživanje pokazuje kako povoljno djeluju ostali sastojci instant-kave ili potencijalno kombinacija sastojaka.