Zeleno lisnato povrće krije brojna ljekovita svojstva, sadrži obilje vitamina i minerala te prehrambena vlakna i antioksidanse.
Za bolje sutra jedite zeleno listano povrće
Zeleno lisnato povrće bogato je korisnim tvarima važnim za održavanje zdravlja. Za bolje sutra, danas napunite svoj tanjur zelenim, lisnatim povrćem i potrudite se da ne ostavite ni listić za sobom. 🙂
Zašto?
Tamno lisnato zeleno povrće ima jak detoksikacijski učinak zahvaljujući klorofilu. Taj biljni pigment odgovoran je za potrošnju svjetlosti u procesu fotosinteze, što stvara energiju. No, uz to, ima sposobnost povezivanja s toksinima i drugim slobodnim radikalima te ih pretvara u neutralne materijale. Također čisti teške metale koji se nakupljaju u našem tijelu. Vlakana apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava.
Savjet: Moderna hrana sadrži visoku kiselost, pa se pobrinite da vam je kuhinja puna špinata, kelja, blitve, pšenične trave i ostalih organskih tamnih lisnatih zelenila. Dodajte pšeničnu travu u svoje smoothie ili sokove. Napravite ukusnu juhu od špinata ili pečeni kelj s maslinovim uljem i začinima.
Blitva
Pripremite blitvu na lešo umjesto uobičajenog priloga za ručak. Brzo i jednostavno se spravlja, a uz 2 jaja na oko ili kajganu čini uravnotežen i zdrav obrok.
Zašto?
Blitva spada u niskokalorične namirnice kao i ostalo lisnato povrće. Sadrži mnogo vitamina K (doprinosi normalnom zgrušavanju krvi i održavanju normalnih kostiju), kao i vitamine A i E, natrija, magnezija, kalcija i željeza. Ovaj vitaminski koktel poboljšava cirkulaciju krvi, jača zube i kosti, pomaže tijelu u borbi protiv virusa. Blitva osigurava brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom. Bogata je antioksidansima. Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti.
Špinat
Špinat je svestrano povrće i može se jesti sirov ili kuhan, priprema je brza. Možete ga dodati i u smoothie.
Zašto
Špinat obiluje vrijednim nutrijentima, a niskokaloričan je. Tamno, zeleno lisnato povrće poput špinata važno je za zdravlje kože, kose i kostiju. Osigurava proteine, željezo, vitamine i minerale. Špinat sadrži antioksidans poznat kao alfa-lipoična kiselina za koju se pokazalo da snižava razinu glukoze i povećava osjetljivost na inzulin. Tamnozelena boja listova špinata ukazuje na to da sadrže visoku razinu klorofila i karotenoida koji promiču zdravlje. Osim što su protuupalni i antikancerogeni, ovi su fitonutrijenti posebno važni za zdrav vid.
Povezano: Za bolje sutra uvrstite u prehranu kvinoju, leću i karfiol! Evo i zašto!