Smokve su prepune hranjivih tvari i nude niz potencijalnih zdravstvenih prednosti. Osobito su značajne jer doprinose zdravoj probavi. Uvrstite smokve u svoju prehranu.
Za zdravu probavu i bolji osjećaj počastite se smokvama. Svježe i sušene smokve možete koristiti na razne načine. Izvrstan su dodatak doručku, možete ih dodavati i salatama.
Zašto?
Izvrstan su izvor vlakana, vitamina i minerala. Tri smokve prosječne veličine sadrže 5 grama vlakana. To pomaže u promicanju zdrave, redovite funkcije crijeva i sprječava zatvor. Vlakna potiču probavu na rad i reguliraju stolicu. Smokve ne samo da pomažu u sprječavanju opstipacije, nego također pomažu u zaustavljanju proljeva i nepravilnog rada crijeva. Vlakna koja daju imaju prebiotička svojstva – hrane crijevne bakterije i promiču zdravo crijevno okruženje.
Svježe smokve bogate su hranjivim tvarima, a relativno su malokalorične, što ih čini odličnim dodatkom zdravoj prehrani. Međutim, svježe su osjetljive i kvarljive, pa se često suše kako bi se sačuvale. Tako nastaje slatko i hranjivo suho voće u kojem se može uživati tijekom cijele godine.
Bogate su zaštitnim biljnim spojevima polifenolima koji imaju zaštitna antioksidativna svojstva te doprinose sprječavanju oštećenja stanica i tkiva.
Prirodno bogate dijetalnim vlaknima i prepune vitamina i minerala, koristan su dodatak prehrani. Hrana bogata vlaknima pruža osjećaj sitosti i može smanjiti glad i žudnju za jelom.
Povezano: Crno grožđe i deci-dva crnog vina za bolji život i bolje pamćenje