Začinsko bilje ima važnu ulogu u pojačavanju okusa i mirisa hrane. Osim toga, većina ih ima zdravstvene prednosti.
Uvrstite peršin i celer u prehranu
Peršin i celer se nalaze na listi najčešće korištenog začinskog bilja.
Peršin
Za zdravije ljeto i finije obroke dodajte peršin u umake, juhe, salate ili ga sitno nasjeckanog pomiješajte s maslinovim uljem i češnjakom.
Zašto?
Peršin sadrži 574 % preporučene dnevne vrijednosti vitamina K, a vitamina C sadrži 3 puta više od naranča. Također je bogat drugim esencijalnim hranjivim tvarima kao što su vitamin A, željezo, bakar i folna kiselina. I usput, peršin sadrži dvostruku količinu željeza u odnosu na špinat. No, imajte na umu da ovo željezo koje se nalazi u biljkama, ne možemo apsorbirati u stanice kao ono koje nalazimo u životinjskim izvorima.
Celer
… uvrstite CELER u svoju prehranu. Preporučujemo salatu od celera, krastavaca, rajčice i feta sira, može i koje kuhano jaje
Zašto celer?
Sprječava bolesti!
Celer je idealna hrana za čišćenje jetre. Redovita konzumacija celera može pomoći u zaštiti zdravlja bubrega i spriječiti bolesti jetre. Celer ima visoku koncentraciju vitamina C, A i B. Ima jako diuretsko djelovanje – čime ćete riješiti višak vode iz tijela; celer uklanja toksine – otpad iz vašeg tijela.
Povezano: Za zdravije sutra i jači imunitet ubacite češnjak i luk u svoju prehranu