Za ljepši ten i zdravije tijelo uvrstite u prehranu rajčicu, svježe krastavce, ciklu i bosiljak.
Rajčice
Za vrijeme sezone rajčica, iskoristite priliku i pojedite barem jednu rajčicu dnevno i osigurajte si ljepši ten i zdravije tijelo.
Zašto?
Zbog LIKOPENA – antioksidansa.
Istraživanje koje su proveli dermatolozi na Sveučilištu Charite u Berlinu otkrilo je vezu između likopena i glatke, manje naborane kože. Istraživači su otkrili da likopen igra jako važnu ulogu za zdravlje kostiju, te da žene koje ne konzumiraju dovoljno namirnica koje ga sadrže (a rajčica je prepuna) imaju veću šansu da obole od osteoporoze.
Kuhanje rajčice umanjuje količinu Vitamina C, ali povećava djelovanje i koncentraciju likopena. Pošto je likopen topiv u masti, za najbolji efekt se preporučuje kuhanje rajčice na maslinovom ulju.
Krastavci
Uvrstite na dnevni meni svježe KRASTAVCE! Salata od krastavaca, rajčica i feta sira može biti super lagana, osvježavajuća večera.
Zašto?
Krastavci su izvrsni za uklanjanje kiseline i toksina iz tijela. Također, zahvaljujući flavonoidima uklanjaju slobodne radikale. Slobodni radikali mogu dovesti do razvoja kardiovaskularnih, plućnih i autoimunih bolesti. Krastavci imaju nisku kaloričnu vrijednost zbog čega se ne morate brinuti o konzumiranoj količini.
Uvrstite ciklu u svoj plan prehrane
Uvrstite ciklu u svoj tjedni plan prehrane. Budite kreativni, nama je omiljena pečena cikla sa svježom zelenom salatom, buffalo mozzarelom i začinima. Probajte, bit će vam od velike koristi.
Zašto?
Ovaj koristan korijen sadrži željezo, kalcij i antioksidans betain koji je odgovoran za izrazitu crvenu boju. Betain poboljšava staničnu strukturu, popravlja i obnavlja stanice u našoj jetri (glavni organ za detoks). Jetra brani vaše tijelo od svih toksina kojima ste izloženi, pa će dodavanje prirodnog detoksikacijskog povrća puno pomoći.Savjet: Kuhajte korijen cikle na pari ili ispecite u pećnici kako bi se sačuvala većina hranjivih tvari. Za koju god opciju se odlučili, svaka će vam dati ukusan prilog jelu. Sirovu ciklu koristite za smoothie ili naribanu kao salatu.
Dodajte u salatu nasjeckani bosiljak
Zašto?
Bosiljak, osim što će dati fini okus vašem jelu, sadrži mnogo antioksidanata, pomaže u detoksikaciji tijela i smanjuje štetan utjecaj stresa na tijelo. Također, ova biljka ima protuupalno, bolno, antipiretičko i diuretičko djelovanje. Djeluje i umirujuće te se koristi protiv bolova.
Povezano: Za bolje sutra uvrstite u prehranu kvinoju, leću i karfiol! Evo i zašto!