Do sada je napravljeno bezbroj istraživanja o tome trebamo li jesti meso ili ne. I dok je velik broj onih koji tvrde da nam meso ne treba u životu, jednak je broj i onih koji se protive toj teoriji. Mi ćemo samo reći da, osim ako niste izričito vegetarijanac ili vegan, balans je ključan. A i stručnjaci i nutricionisti svakako napominju da meso nije dobro jesti svaki dan.
Vegetarijanska jela koja ćete rado iznova pripremati
Kada malo bolje razmislimo, prosječan Hrvat meso jede za sva 3 obroka u danu i tako cijeli tjedan, mjesec, godinu. Zaista, organizam na taj način nikako da predahne od mesnih namirnica. Ujutro je to obično sendvič sa šunkom, popodne i navečer komad mesa s prilogom ili slične varijacije. Vegetarijanska jela stoga su dobra opcija, bez obzira na vaše uobičajene prehrambene navike. Postepeno možete zamijeniti jedan obrok bezmesnom opcijom, a možda i cijeli jedan dan ili čak nekoliko njih. Organizam će vam biti zahvalan, a trbuh neće patiti jer su ova jela iznimno ukusna!
Ukusne polpete
Savršene kao prilog za mesni dan ili samostalni obrok za bezmesni. Ljeto je idealno za lagane obroke koji se brzo pripremaju, posebice ako se koriste ostaci od prethodnog ručka. Ove polpete su upravo takve, a uz njih savršeno prija salata sa sezonskim povrćem.
Potrebni sastojci:
- napravljen pire krumpir cca 700 grama (ili ga svježeg radite ili iskoristite od prijašnjeg ručka)
- 60 ml mlijeka
- 1 veliko jaje
- 1 šalica kukuruza iz konzerve
- 2 komada mladog luka
- 1 jalapeno paprika ili obična ako ne volite ljuto
- 370 gr brašna
- začini: sol, papar, mješavina začina, po želji i malo origana
Prvo dodajte u krumpir mlijeko i malo miksajte, potom ostale sastojke osim brašna te opet malo miksajte i potom brašno te završno pomiješajte da se smjesa sjedini. Nauljite tavu sa suncokretovim ili kokosovim uljem i pecite sa svake strane po 5 minuta dok ne poprime zlatno – žutu boju i stavljajte na papir kako bi upili viška masnoće.
Tofu wok
Ako volite kineski wok koji se obično radi s mesom i povrćem, obožavat ćete i ovu vege verziju. Naime, tofu se lijepo uklopi s ostalim sastojcima i umakom te zaista nemate osjećaj da vam nedostaje meso.
Potrebni sastojci:
- 2 mrkve
- 1 tikvica
- 1 žuta i 1 zelena paprika (ili crvena)
- luk (ljubičasti, smeđi ili mladi luk)
- po želji šampinjoni i poriluk
- svježi tofu
- šaka indijskih oraščića
- gustin
- teriyaki ili soja umak
Povrće narežite na tanke trakice duljine cca 5 cm, a luk na polumjesec. Prvo dobro zagrijte wok tavu, kockice tofua uvaljajte u gustin i stavite na malo vrućeg ulja te pržite cca 5 minuta. Izvadite te na isto ulje dodajte indijski oraščić na 1 – 2 minute. I njega izvadite te dodajte luk i nakon par minuta ostalo povrće, te miješajte i pirjajte sve skupa 10-ak minuta. Neka vam povrće ostane lagano hrskavo. Pred kraj vratite tofu i oraščiće te dodajte umak i čašu vode te začine (sol, papar, đumbir, češnjak, crvenu papriku..). Zbog gustina na tofuu nećete morati dodatno zgusnuti umak, a dobit ćete lijepu teksturu jela. Poslužite uz rižu ili wok rezance.
Varivo za 2 dana
Ljeto je super za mnoge stvari, ali kuhanje nije jedno od njih. Stoga obožavamo jela koja se mogu jesti više dana ili čak zamrznuti za sljedeći puta. Takva su gotovo sva variva, a nama se posebno sviđa ovo napravljeno od povrća. Uz njega možete kombinirati gore navedene polpete ili ga jesti samostalno uz fine domaće pecivo.
Potrebni sastojci:
- 3 žlice maslinova ulja
- 100 g mrkve
- 150 g krumpira
- 100 g kelja
- 100 g graška
- 1 Fant mješavina za fina variva
- 60 g crvene paprike
- 50 ml Pasirane rajčice
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Povrće narežite na kockice, a kelj na trakice. Narezano povrće popecite na ulju i dodajte 800 ml mlake vode. Umiješajte sadržaj vrećice Fanta i pustite da zakipi. Kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša i povremeno promiješajte. Dodajte pasiranu rajčicu, po potrebi dolijte vode i posolite. Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.