Zadnje što ljeti želimo raditi sa slobodnim vremenom je provesti ga u kuhinji. Sigurno vam je poznat osjećaj kada kuhate satima, da bi se jelo potom pojelo za doslovce 5 minuta. Ideje za zanimljive sendviče ljeti su više nego poželjne.
Bilo da guštate u pripremi jela ili vam to nije omiljena stavka to do liste, svima dobro dođe predah od kuhinje. Sljedeći put umjesto dostave pripremite neke od ovih fora sendviča koje će obožavati svi ukućani!
Ideje za sendviče koje ćete rado pripremati iznova
Croque Madame/Croque Monsieur
Volimo ideje za sendviče koji nestanu u trenu, a ovaj recept dolazi iz francuske kuhinje. Iako zahtjeva vrlo kratko vrijeme u pećnici, ovo je i dalje jednostavan i brz obrok sa sastojcima koje uvijek imate kod kuće. Razlika između ova 2 naziva je jedino što u Croque Madame verziji dodajete pečeno jaje na vrh. Uz ove sendviče idealno prija lagana salata s preljevom za koju također donosimo recept.
Količina sastojaka ovisi o vašim afinitetima pa slobodno budite kreativni u pripremi. Potrebni su vam:
- šunka ili salama po izboru (recimo pureća ili pileća prsa ili pak pariška)
- tost kruh (za laganiju verziju odaberite integralni)
- brašno, mlijeko, maslac i začini (za izradu bešamel umaka)
- ribani sir po izboru
- po želji jaje koje ćete posebno speći i dodati na vrh gotovog sendviča
Prvo napravite bešamel (možete napraviti i veću količinu te ga držati u hladnjaku do 5 dana ili nabaviti kupovni, no domaći je jednostavan i povoljniji). U malom lončiću zagrijte kockicu maslaca i čim se počne topiti dodajte 2 žlice brašna po izboru te miješajte pjenjačom na jako laganoj vatri minutu. Ako vam se počnu stvarati grudice, dodajte malo mlijeka. Kada dobijete gustu smjesu bez grudica dodajte mlijeka cca do pola lončića i konstantno miješajte par minuta. Nastavite povremeno miješati dok se smjesa ne zgusne do željene konzistencije. Dodajte sol, papar i ako imate mljeveni muškatni oraščić. Po želji, u gotov bešamel umiješajte i malo senfa ili ga dodajte direktno na kruh.
Nakon umaka kreće priprema sendviča. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na pladanj za pečenje stavite masni papir i poredajte šnite tost kruha. Svaku šnitu premažite s malo bešamel umaka te stavite šnitu ili dvije šunke te šnitu sira. Tako otvorene stavite peći cca 3 minute. Izvadite van i stavite na vrh drugu polovicu tost kruha također premazanu s bešamelom. Potom na vrh sendviča namažite još malo bešamela i naribajte sira. Vratite peći na još 8 minuta, tj. dok se sir ne rastopi. Prerežite dijagonalno za ljepšu dekoraciju i poslužite toplo uz salatu s preljevom.
Prijedlog za salatu i preljev:
U zdjeli pomiješajte trgane listove zelene salate, malo radiča, naribane mrkve, a za dašak egzotike dodajte i koju bobicu šipka ili sjeckane bademe. Umak napravite tako da u posebnoj zdjeli pomiješate malo bijelog balsamica, sok limuna, maslinovo ulje, majonezu, potisnutog češnjaka, bosiljak, origano, med, parmezan, dodate sol i papar te malo vode ako je umak pregust. Sve radite pomalo, probajte i prilagodite svome ukusu po potrebi. Salate su super kao ideje za sendviče svih vrsta pa i ovu možete kombinirati uz više jela.
Povezano: Kraljice doručka – priprema zobenih pahuljica na 3 ukusna načina
Slasni sendviči s dimljenim lososom
Ako ste tim meso i riba nije često na vaše meniju, svejedno dajte priliku ovom zasitnom i ukusnom sendviču. Lagano se priprema, a i pojede u trenu. Kombinacija sastojaka idealna je za ljeto i opuštanje, a možete ih napraviti unaprijed i ponijet na piknik ili izlet.
Potrebni sastojci:
- kruh po izboru (najbolje prija integralni tost)
- krem sir (odaberite klasičan ili s dodacima poput paprike, bilja..)
- dimljeni losos (često zna biti na akciji u raznim trgovinama pa ako ga nemate običaj kupovati, možete pratiti na taj način gdje ga nabaviti)
- narezani koluti paradajza
- narezani kolutići rotkvice
- sitno narezane šnite avokada
- po želji dodajte klice koje možete naći u trgovinama zdrave hrane
- malo soli i papra za bogatiji okus
Posebne “mudrosti” nema. Poredajte na šnitu kruha redom sve sastojke i vaš sendvič je spreman! Po želji možete dodati i malo majoneze ako vam se čini da je okusom presuh, a neke sastojke izbaciti ili dodati neke svoje. Ponekad su najfinija jela ona kojima dodate vlastiti “gastro twist”.
Povezano: Što biste svakako trebali znati o avokadu
Kroasan sendvič
Ovdje nije toliko bitno što je unutar sendviča već to da umjesto kruha koristite kroasane. Ovakav način pripreme sendviča sve je popularniji i možete ga pronaći u gotovo svim pekarnicama. Okusom je blaži i idealan uz jutarnju kavu ili večernji lagani snack.
Obično se razreže kroasan, namaže sirni namaz ili hummus, doda šunka i sir po želji, a izvrsno se slaže i s kuhanim jajem i listom zelene salate. Odaberite 3- 4 sastojaka kako ne bi preuzeli okus jer je ovdje glavni adut upravo kroasan. A ako želite isprobati nešto novo, napravite vlastite kroasane i dodajte sendviču domaću notu.